Tri novinara ubijena dok su izvještavali o protestima u Bangladešu

Tri novinara ubijena dok su izvještavali o protestima u Bangladešu

Tri novinara ubijena dok su izvještavali o protestima u Bangladešu

U masovnim protestima studenata u Bangladešu ubijeno skoro 200 osoba.

foto: Screenshot YouTube / AFP

U Bangladešu su tokom ovog mjeseca ubijena tri novinara dok su izvještavali sa masovnih protesta koji su se se održavali više od sedam dana širom zemlje zbog vladinih kvota za zapošljavanje za određene grupe ljudi od 16. jula.

Pored smrtnih slučajeva procjenjuje se i da je 30 novinara povrijeđeno tokom sukoba na protestima 18. jula.

Međunarodni institut za medije (IPI) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvali su vlasti Bangladeša da provedu brzu istragu o ubistvima novinara u Bangladešu. IPI je naglasio da zahtijeva od vlasti da osigura sigurno radno okruženje za novinare u toj zemlji.

Hasan Mehedi, novinar Dhaka Timesa, ubijen je dok je izvještavao o sukobima između studenata i policije 18. jula u Daki, glavnom gradu Bangladeša, piše IPI u saopštenju objavljenom juče. Mehedi je, kako se dodaje, prvi novinar ubijen u toj zemlji ove godine. Preminuo je od rane od metka u glavu, a okolnosti u vezi sa njegovim ubistvom još nisu potpuno jasne.

Istog dana, Shakil Hossain, dopisnik novina Daily Bhorer Awaj, ubijen je u gradu Gazipuru dok je izvještavao o demonstracijama.

Dopisnik Daily Naya Diganta Abu Taher Md Turab upucan je 19. jula u Sylhetu dok je izvještavao o nasilnim sukobima između policije i aktivista. Nalazom obdukcije utvrđeno je da je Turab dobio više prostrelnih rana i drugih povreda. IPI ističe da je njegova porodica uvjerena da je policija odgovorna za njegovu smrt.

“IPI oštro osuđuje ubistva Hasana Mehedija, Shakila Hossaina i Abu Tahera Md Turaba i pozivamo na detaljnu istragu o okolnostima njihove smrti”, rekla je Amy Brouillette, direktorica za zastupanje u IPI-u. “Izražavamo najdublje saučešće porodicama i kolegama ovih muškaraca. Nijedan novinar ne bi trebao biti u opasnosti da radi svoj posao”, dodala je.

Takođe, istakla je da IPI ponavlja poziv Vladi da preduzme mjere za poboljšanje slobode medija u zemlji i da odgovorne za zločine protiv novinara pozove na odgovornost.

U Bangladešu su izbili masovni protesti studenata zbog sistema kvota za zapošljavanje koji rezerviše više od polovine dobro plaćenih radnih mjesta u državnoj službi za određene grupe ljudi. Demonstranti su, piše Associated Press (AP), tražili ukidanje kvote rezervisane za članove porodica veterana koji su se borili u ratu za nezavisnost Bangladeša 1971. godine, što im omogućava da preuzmu do 30 posto državnih poslova. Oni tvrde da je kvota diskriminatorna i da bi je trebalo zamijeniti sistemom zasnovanim na zaslugama. Oni također kažu da to koristi pristalicama premijerke Sheikh Hasine, čija je stranka Awami liga predvodila pokret za nezavisnost. Lideri vladajućih stranaka optužuju opoziciju da podržava proteste.

CPJ piše da je Vrhovni sud Bangladeša 21. jula odlučio da smanji kvote za zapošljavanje sa 30 posto na 5 posto. Studenti su istakli da će nastaviti proteste dok se promjene u potpunosti ne implementiraju, pritvoreni ne budu pušteni, a pravda za ubijene ne bude zadovoljena.

U ovim demonstracijama je, kako je AP prenio pisanje dnevnog lista Prothom Alo, od 16. jula ubijeno najmanje 197 ljudi

CPJ piše i da su vlasti Bangladeša nametnule gašenje interneta te poremetile mobilne usluge 18. jula. Iako je internet djelimično obnovljen u ograničenim područjima, mobilne usluge i društvene mreže su ostale blokirane do 26. jula, dodaje CPJ.

Koordinatorica programa u CPJ za Aziju Beh Lih Yi u petak je između ostalog izjavila da vlada Bangladeša mora u potpunosti obnoviti internet i telefonske usluge kako bi omogućila slobodan protok informacija potrebnih za pokrivanje pitanja od javnog interesa.

Izvještaj IPI-a koji je obuhvatio period od oktobra 2022. do marta 2023. pokazuje da novinari u Bangladešu rade u neprijateljskom i teškom okruženju čak i kada nema protesta. Često se suočavaju s fizičkim napadima, prijetnjama i pravnim uznemiravanjem, kao i cenzurom i nadzorom. IPI podsjeća da je u maju 2023. objavio otvoreno pismo u kojem je izrazio zabrinutost u vezi sa stanjem slobode medija u Bangladešu te uputio zahtjev od vlade da preduzme korake za zaštitu slobode medija.

Izvor: IPI, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.