Novinarske stipendije Jiři Dienstbier za 2025. godinu

Novinarske stipendije Jiři Dienstbier za 2025. godinu
01/06/2024

Novinarske stipendije Jiři Dienstbier za 2025. godinu

Stipendija
Prag
Czech Republic
Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) i Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike raspisali su konkurs za novinarskih stipendija Jiři Dienstbier čiji je cilj pomoći novinarima iz regije Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine u svrhu promocije medijskog pluralizma i nezavisnosti. 
 
U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.
 
Zainteresovani kandidati trebaju da imaju minimalno dvije godine iskustva novinarskog rada na maternjem jeziku, da su posvećeni novinarskom radu za publiku u svojoj matičnoj zemlji, da dijele misiju Radija Slobodna Evropa i da odlično vladaju engleskim jezikom.
 
Stipendisti će provesti šest mjeseci u sjedištu RSE/RL u Pragu. Biće smješteni u Balkanskom servisu kako bi imali svakodnevnu obuku na poslu kao i mentorstvo dok rade zajedno sa iskusnim profesionalcima Radija Slobodna Evropa. Nakon Praga, stipendisti će finalni mjesec provesti u lokalnom birou RSE/RL.
 
Stipendistima će biti osigurana mjesečna stipendija, kao i smještaj, zdravstveno osiguranje i prevoz.
 
Program traje od 1.1.do 30.6.2025. i, između ostalog, podrazumijeva mentorsku podršku iskusnih profesionalaca Radija Slobodne Evrope, ali i samostalan rad.
 
Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti. Stipendija je nazvana u čast češkog novinara i političara Jiřija Dienstbiera, sa namjerom daljnjeg promovisanja RFE/RL naslijeđa pravednijeg i otvorenijeg društa kroz novinarstvo.
 
Rok za prijavu je 1.6.2024.
 
Za više informacija o programu i prijavi, posjetite službene stranice organizatora.