Google Chrome: dodatni alati za novinare

Google Chrome: Ekstenzije za novinare

Google Chrome: dodatni alati za novinare

Dodatne funkcije za web pretraživače mogu biti jako korisne prečice za internet servise koje novinari koriste svakodnevno. Praćenje društvenih medija, statistike, čitanje e-maila, planiranje radnih obaveza i još mnogo toga umnogome je olakšano dostupnim dodacima za internet pretraživač Google Chrome.

Foto: Pixabay

Social Analytics

Omogućava da u realnom vremenu pratite prisutnost vašeg sadržaja na društvenim mrežama. Jednostavnim klikom na logo ove opcije u browseru dolazite do podataka o broju lajkova i dijeljenja vašeg sadržaja na Facebook-u ili pinova na Pinterest-u.

HashPlug

Ukoliko tražite način da što bolje precizirate rezultate Google pretrage, HashPlug može biti pravi alat za vas. Ekstenzija vrši pretragu ključnih riječi u Twitter objavama, te ih prikazuje zajedno sa Google rezultatima. HashPlug se ažurira automatski i povezan je sa Twitter nalogom, tako da imate mogućnost i da komentirate ili podijelite objave koje su relevantne za vašu pretragu.

Silver Bird
 
Silver Bird omogućava da pratite notifikacije i tekuće novosti za određeni Twitter nalog. Ono što ovu opciju čini popularnom za novinare je mogućnost postavljanja filtera za pretragu koji se automatski osvježavaju.
 
Page Monitor
 
Page Monitor je dodatak za browser koji radi u pozadini dok surfate internetom. Kada pronađete stranicu koja vas zanima, Page Monitor vam omogućava da pratite ažuriranje iste. Možete da podesite koliko puta dnevno će ovaj alat provjeriti ažuriranje stranice i o tome vas obavijestiti putem notifikacija. 
 
Punchr
 
Slično Page Monitoru, i Punchr obavlja isti posao, s tim što ćete informacije o osvježavanju sadržaja na internet stranicama dobijati putem notifikacija na vaš iPhone uređaj.
 
TinEye
 
Obrnuta pretraga fotografija je važan prvi korak kada je pitanju verificiranje fotografija koje su objavljene putem društvenih medija. Pomoću TinEye dodatka za browser u nekoliko klikova možete otkriti ''porijeklo'' fotografije.
 
Wunderlist New Tab
 
Wunderlist New Tab je koristan alat koji listu zadataka i bilješke integriše direktno u vaš internet pretraživač. Dovoljno je da otvorite novu karticu u pretraživaču i zapišete nove zadatke ili ideje. 
 
Draftback
 
Ukoliko koristite Google Docs za reportersku suradnju, Draftback će vam omogućiti da pratite izmjene u dokumentima ili da ubacite postojeće sadržaje direktno na vašu internet stranicu.
 
Save to Google Drive
 
Ova opcija omogućava snimanje dokumenata i linkova koji se nalaze na internetu direktno na Google disk. Alat aktivirate klikom na desni taster miša i potom odaberete opciju Save to Google Drive.
 
 
Kompletan članak "Google Chrome browser extensions for journalists" (Catalina Albeanu) možete pročitati na web sajtu Journalism.co.uk.