Organizujte lako i jednostavno vaše podatke

Organizujte lako i jednostavno vaše podatke

Ponekad su papir i olovka prvo što nam je potrebno od alata kako bismo kreirali skicu u kojoj inicijalno organiziramo podatke i informacije u najbolji grafički prikaz. Koje alate za vizualizaciju podataka možete koristiti nakon ove faze?

Sheila Pontis kao profesionalni informacijski dizajner u svojoj doktorskoj dizertaciji Mapping Complex Information navodi skice na papiru kao jedan od dokumentacijskih alata koji se koriste u prvoj fazi izrade kompleksnijih informacijskih grafika i vizualizacija. Alberto Cairo, professor na odsjeku za komunikologiju Svečilišta u Miamiju i autor udžbenika Funcional Art te nekadašnji urednik za infografike i multimediju brazilskog časopisa Época, prakticira na svojim radionicama i predavanjima izradu papirnatih skica vizualizacija u fazi planiranja prije upotrebe bilo kakvih tehničkih alata. 
 
Izrada papirnate skice vizualizacije podataka koja će se pikazivati na tabletu kao mediju sa specifičnim zahtjevima 
 
Nakon papira i olovke kao faze planiranja i dokumentiranja našeg grafičkog prikaza podataka potrebno je odabrati alate bilo komercijalne ili otvorenoga koda kako biste ih pretvorili u gotova vizualna rješenja u statičnom ili interaktivnom formatu. Što sve možete koristiti?
 
 
Ovo je jedan od zasigurno najpopularnijih besplatnih alata za vizualizaciju podatka kreiran od strane znanstvenog dvojca Fernande B. Viégasa i Martina Wattenberga u okviru njihovog rada u istraživačkom centru tvrtke IBM.  Ovim besplatnim alatom omogućili su korisnicima izvan akademskih i znanstvenih krugova brzu i jednostavnu pretvorbu podataka u interaktivne vizualizacije. Konačna rješenja mogu biti karte za prikaz prostornih podatka kao što je Guardianova vizualizacija Oružani kriminal u SAD-u do onih koje prikazuju odnose između frekvencije pojavljivanja imena u Novom zavjetu. 
 
Guardianova interaktivna vizualizacija Oružani kriminal u SAD-u
 
Many Eyes uključuje sveukupno 21 tip vizualizacije podatka od klasičnih linijskih i stupčastih grafova, preko grafova u obliku mjehurića (engl. bubble chart) i stablastih struktura (engl. treemap) do popularnih oblaka riječi (engl. word clouds). Ovaj alat mogli bismo nazvati Excelom za interaktivnu vizualizaciju podataka uz uvjet da uključuje više funckionalnosti usmjerenih promjenama stilova grafičkih prikaza. 
 
 
Kao desktop aplikacija u svojoj besplatnoj verziji prima do 100,000 redaka podataka koje pretvara u interaktivne vizualizacije za web. Bez ikakvih programerskih znanja podatke pomoću njega možete prikazati u obliku hibridnih vizualizacija koje kombiniraju više različitih grafičkih prikaza podatka kao Guardianova Najviše porezne stope diljem svijeta od 1980. Ujedno možete kreirati i vizualizacije u obliku interaktivnih sučelja (engl. dashboards) koje omogućuju segmentiranje i filtriranje podatka na nekoliko razina. To je primijenjeno u vizualizaciji Priča o 100 poduzetnika časopisa Wall Street Journal. 
 
Vizualizacija Priča o 100 poduzetnika časopisa Wall Street Journal
 
Duga je lista izdavača uz prethodno dva navedena primjera koji prepoznaju vrijednost ovoga alata u data novinarstvu. Na njoj su Huffington Post, Seattle Time, Bloomberg, Washington Post, Wired te brojni drugi čija imena i vizualizacije možete istražiti u Tableuovoj galeriji. Namjeravate li koristiti ovaj alat u svojem data novinarstvu, Tablue pruža dobre online tečajeve i video priručnike za upoznavanje s njegovim funkcionalnostima.
 
 
Projekt otvorenog koda i kartografski alat za izradu detaljnih karti kao alata koje mogu prikazivati podatke nastale u realnom vremenu ili proteklim razdobljima. U besplatnoj verziji prihvaća tablično organizirane podatke u bilo kojem formatu i to veličine do 5MB. Nakon uvoza u alat podaci se mogu dodati na karte kao što Google Maps, Mapbox, Leafleat ili Open Street Maps. Prednost ovoga alata je što se promjenom podataka u tablici oni automaski ažuriraju u generiranoj vizulizaciji koju ste pomoću posebnog koda objavili na svojoj web stranici. Jednostavno sučelje alata omogućuje vam i da stilizirate prezentaciju podataka u skladu s vašim potrebama.
 
The Daily Beast koristio ga je kako bi pripremio interaktivnu kartu Epidemija oružanih sukoba u SAD-u koji prikazuje učestalost ovakvih događaja od 2005. do 2012. godine diljem države. Interaktivnu kartu koja daje sažetak trenutnog stanja ovogodišnjih predsjedničkih izbora  pod nazivom Izbori 2012. dodao je kao još jedan primjer svojega data novinarstva Wall Street Journal. 
 
Američki predsjednički izbori 2012 u interaktivnoj karti časopisa Wall Street Journal
 
CartoDB je pripremio odličan priručnik koji može biti dobra polazišna točka prije nego što započnete s njegovim korištenjem. 
Dodatno kao alternativu ovom alatu možete koristiti i Googleov kartografski alat i bazu podataka Google fusion tables. On prima tablice s do 100MB podataka i prikazuje ih na interaktivnim kartama sa mogućnošću njihova zoomiranja. Primjer njegova korištenja vidljiv je u Guardianovom data novinarstvu i to na primjeru interaktivne karte koja prezentira problem beskućnika u Velikoj Britaniji. 
 
 
Uz pomoć ovoga besplatnog web servisa možete organizirati niz kronoloških podatka u interaktivnu vremensku liniju događaja popraćenih multimedijom. Prethodno je potrebno pripremiti i unijeti podatke za svaki događaj u nizu kao što su datum, tekst i poveznice do grafičkih dodatka u predifinirani predložak alata koji nakon toga pohranjujete na svoje Google Docse. Generiranu interektivnu vizualizaciju na temelju tih podatka uz pomoć posebnog koda možete objaviti kao samostalnu priču ili integrirati kao dodatak tekstu. 
 
Franucski Le Monde je tako objavio interaktivnu vizualizaciju Kronologija franucuske predsjedničke utrke kao samostalnu priču, dok je na blogu kanala VH1 vizualizacija Madonini najkontoverzniji trenutci dodana kao multimedija samom tekstu. Bez obzira na koji oblik integracije vizualizacije se odlučili, smjernice za njezinu pripremu iscrpno su dokumentairane na stranicama samoga servisa.
 
 
Ovo je trenutno najkorišteniji alat za potrebe prikaza podataka u popularnom statičnom formatu infografika za web. Uz veliki broj besplatnih gotovih tema koje možete iskoristi kao vizualne predloške za prezentaciju podataka, omogućuju i pripremu prilagođenih i originalnih rješenja unutar svoga sustava. U besplatnoj verziji ovoga alata možete upotrijebiti do 3 teme za pripreme svojih vizualnih priča, dok plaćene verzije uključuju korištenje 15 i više tema. Na stranicama servisa navode se Deloitte, Harvard, Cornell, Forrester, General Electrics i drugi kao premijum korisnici ovoga servisa. 
 
Dostupni predlošci servisa za automatsko generiranje infografika Piktochart 
 
Piktochart priprema u nastavku i predloške za interaktivne vizualizacije u ovom specifičnom stilu koji cilja na mlađu publiku.
 
 
Još jedan primjer alata za automatsko generiranje infografika usmjerenih mlađoj publici, a koje u svoje izvještavanje mogu integrirati novinari, marketingaši ili PR stručnjaci. Omogućuje vam da kreirate interaktivne infografike bez ikakvih programerskih znanja korištenjem gotovih tema ili kombiniranjem grafičkih prikaza dostupnih unutar njihova repozitorija. Prihvaća podatke oblikovane u .xlsx ili .csv formatu te ih s obzirom na vaše potrebe pretvara u piktograme, stablaste strukture, dvostruke pita grafikone te ostale grafičke prikaze.
 
Dodatni alati i tehnologije kao potpora data novinarstvu
 
Ukoliko prethodno navededni alati ne zadovoljavaju zahtjeve za vizualizaciju vaših uređenih skupova podatka, dodatne alate možete potražiti na listi Benjamina Wiederkehra, urednika portala Datavisualization.ch. Dodatno su tu i komercijalni alati kao što su InDesign, Illustrator i Photoshop za pripremu prilagođenih rješenja u data novinarstvu. Nicholas Felton poznat je po pripremi vizualizacija korištenjem ovih alata za data novinarstvo New York Timesa, Wireda, CNN-a,
Wall Street Journala i drugih.
 
U posljednje vrijeme eksperimentira se i s tehnologijom HTML5 kao alternativom za Flash pri izradi interaktivnih vizualizacija kao što je vidljivo primjerice Na putu za Mars online izdanja Scientific American. 
 
Interaktivna vizualizacija Scientific Americana kreirana korištenjem tehnologije HTML5
 
Lista alata za vizualizaciju podataka proširivat će se i u nastavku kako se tehnologija razvija, a konstanta potreba za organizacijom podataka povećava.