Izranjanje socijale

Izranjanje socijale

Izranjanje socijale

U aprilu su na naslovnicama bh. dnevnih novina prvi put ove godine dominirale socijalne teme.

Arhiv Infobiro

Najave štrajkova penzionera, kašnjenje mirovina protesti branitelja zbog položaja u društvu ili priča o 592 multimilionera, 525 milionera i milion siromašnih u BiH neke su od priča koje su se našle na naslovnicama dnevnih novina u aprilu, a socijalne teme obilježile su prošli mjesec.

Prvi put ove godine, na naslovnicama nisu najčešće političari i političke teme. U aprilu 2016. čak 11 puta na ključnom mjestu dnevnih izdanja govori se o socijalnim problemima ljudi u Bosni i Hercegovini. 

Teme o Republici Srpskoj i izbori u Mostaru po devet puta su bile na naslovnicama i dijele drugom mjesto na listi najzastupljenijih tema u aprilu.

Sasvim blizu su teme o privrednom kriminalu (osam), terorizmu (sedam), Evropskim integracijama (šest puta). Religijske teme su i dalje vrlo prisutne na naslovnicama naših novina – pet puta. Čini se da su političari koji su obilježili mart ili slučaj Fahrudina Radončića koji je bio najpopularniji u januaru izgubili na medijskom značaju, a Radončić je samo jednom pomenut na naslovnici novine.

Među ličnostima sa naslovnice i dalje su dominantni političari. Dragan Čović i Milorad Dodik sa osam naslovnih strana prvi su na listi. Za njima su, kao i proteklih mjeseci, Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić sa pet pojavljivanja.

Jedan od lidera opozicije, Nermin Nikšić, pojavio se na naslovnicama tri puta. Isto koliko i najtajanstveniji gost proteklog mjeseca u BiH. John Brannon, direktor CIA. Kad smo već kod američkih interesa, spomenimo da je američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack, i dalje, barem jednom na naslovnici dnevnih novina u BiH.