Nidžara Ahmetašević - dobitnica ovogodišnje međunarodne nagrade “Fetisov”

Nidžara Ahmetašević - dobitnica ovogodišnje međunarodne nagrade “Fetisov”

Nidžara Ahmetašević - dobitnica ovogodišnje međunarodne nagrade “Fetisov”

Novinarka je osvojila prvu nagradu za izvanredan doprinos miru.

Foto: Fondacija Fetisov/za media.ba ustupila Ahmetašević

Za priču “Heroine iz stvarnog života”, bosanskohercegovačka novinarka Nidžara Ahmetašević osvojila je prvu nagradu u kategoriji za izvanredan doprinos miru, na ovogodišnjoj dodjeli međunarodne novinarske nagrade “Fetisov” održane krajem prošlog mjeseca u Dubajiu.

Nagrađena priča govori o ženama Srebrenice koje skoro tri decenije vode borbu za dostojanstven život. Prati ih, kako kaže, od 1997. godine, piše i uči o njima.

“Mislim da je njihova borba često viđena na način da se negira snaga i važnost koju zaista imaju, kao i feministički pristup koji njeguju, i to je bio povod za mene da napišem ovu priču”, kaže Ahmetašević za Mediacentar.

Ovom pričom dala je pregled onoga što su radile žene iz Srebrenice od, kako kaže, nastanka pokreta, ali ukazala i na “lekcije za budućnost” koje uključuju lekcije o samoorganizovanju, feminizmu, dostojanstvu, pravdi, o osnovnim ljudskim pravima, kao što su pravo na život, istinu, ali i na ljubav i nadu.

“Te snažne žene, koje su nevjerovatno puno postigle i promijenile u proteklim decenijama, se bore za sve žene svijeta. Patrijarhalno društvo u kojem mi živimo često ne želi da se ta njihova uloga prikaže i da ih vidimo kao heroine, što one jesu, nego ih prikazuje kao vječne žrtve kojima treba neka vrsta pomoći i samilost. Tako da je ovaj tekst na neki način i borba protiv takvog, patrijarhalnog, viđenja svijeta uopšte”, objašnjava Ahmetašević.

Nagrađena priča dostupna je na engleskom i bosanskom jeziku na web stranici Kosovo 2.0 magazina, a Ahmetašević kaže da je tekst nastajao od 1997. do 2021., te da joj je naročito važan jer je pisan kao neka vrsta zahvalnice svim ženama iz Srebrenice koje su joj dopustile da bude uz njih i prati njihov rad.

Za nagradu kaže da je izrazito značajna, jer je to znak da će ova priča doći do velikog broja publike što može doprinijeti i borbi žena o kojima je pisala.

“Nagrada je za doprinos miru. Ne znam koliko sam zaista doprinijela svojim novinarskim, ili bilo kojim drugim radom, miru, ali se nadam da svaka moja priča o ljudskim pravima, ljudima kojima su kršena ljudska prava, priča o osobama koje su preživjele i skupile snage da žive i bore se za bolje društvo, među kojima su i osobe koje migriraju, doprinese barem malo tim borbama i jesu dio nekog transnacionalnog pokreta za bolje društvo, za 'dostojanstveno društvo' kakvo spominjem i u ovom tekstu”, kaže Ahmetašević.

Smatra da novinari i novinarke trebaju odgovorno izvještavati o ljudskim pravima i svim marginalizovanim grupama, te da budu svjesni da rade u interesu javnosti i da nisu i ne bi trebali biti sluge političarima ili moćnicima bilo koje vrste.

“Posvećena sam izvještavanjima o kršenjima ljudskih prava jer vjerujem u važnost tih tema i važnost obaveze poštivanja ljudskih prava i da su svi ljudi jednaki, bez obriza na okvire u koje nas neko stavlja”, dodala je Ahmetašević.

Za međunarodnu novinarsku nagradu “Fetisov” koja slavi doprinos promociji univerzalnih ljudskih vrijednosti i izvanredne hrabrosti svoje priče prijavljuju novinari iz cijelog svijeta. Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije: doprinos miru, doprinos građanskim pravima, istraživačko novinarstvo i izvještavanje o okolišu.

Nagrade od 2019. dodjeljuje humanitarna fondacija “Fetisov” koju je osnovala porodica Gleba Fetisova, medijskog producenta, naučnika i filantropa. Za ovogodišnju nagradu bilo je prijavljeno 350 priča koje su poslali novinari i novinarke iz 81 zemalje svijeta. Do sada je iz BiH bila nagrađena i novinarska priča Balkanske istraživačke mreže, dok se priča Centra za istraživačko novinarstvo 2019. našla u užem izboru za nagradu. Sve nagrađene novinarske priče od 2019. godine do danas, dostupne su ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.