U junu: malo politike, malo sporta

U junu: malo politike, malo sporta

U junu: malo politike, malo sporta

Političari dominiraju među ličnostima, a sport među temama, na naslovnicama bh štampe u junu 2016.

foto: Dnevni list screenshot
Arhiv Infobiro

Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović nastavljaju sa dominacijom na naslovnicama bh. štampe. Devet, osam i šest puta su se ta tri člana Predsjedništva ukazali na vodećem dijelu naslovica. Dakle, Predsjedništvo ukupno 23 puta, najčešće u kontekstu priča o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nešto je „omanuo“ i samo tri puta je bio na tom mjestu. Osim članova Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a, u junu su centralno mjesto na naslovnicama imali još i njemačka kancelarka Angela Merkel – četiri puta, bivši direktor bh. agencije za dokumente IDDEEA-e, Siniša Macan – tri, te isto toliko predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i selektor nogometne reprezentacije Hrvatske, Ante Čačić.

Među temama, dominirao je sport. Završetak Rolan Garosa te Evropsko prvenstvo u fudbalu učinili su da sportske teme 14 puta okupiraju naslovnice bh. štampe.

Na drugom mjestu je Bosna i Hercegovina kao tema, sa 11 udarnih mjesta na naslovnicama. Evropske integracije imale su isti broj naslovnica kao i crna hronika, po osam. Ratna sjećanja, popis stanovništa i Brexit završili su juni u mrtvoj trci - svi po šest naslovnica. Ako se može reći nešto neuobičajeno to su religijske teme. Uvijek pr vrhu u junu 2016. imale su samo tri udarna mjesta na naslovima BH štampe.