Teško se isključivo informativnim programom probiti na ovdašnje tržište

Teško se isključivo informativnim programom probiti na ovdašnje tržište

Teško se isključivo informativnim programom probiti na ovdašnje tržište

Eldin Hadžović komentira rad Al Jazeera Balkans nakon njihovih prvih godinu dana rada.

1. Kako ocjenjujete rad Al Jazeera Balkans u proteklih godinu dana?
 
Dolazak Al Jazeere na tržište Zapadnog Balkana stvorio je pozitivnu atmosferu na, inače učmaloj, elektronskoj medijskoj sceni. Visoki profesionalni i produkcijski standardi ove katarske TV kompanije, koje ovdje izdvajam kao pozitivne, na neki način su bili garant da će i ostale televizije nužno morati podići vlastite standarde, kako bi ostali u tržišnoj utrci. No, pod dojmom sam da se Al Jazeera za sada uopće nema namjeru takmičiti u gledanosti sa lokalnim televizijama. Godinu dana je možda prekratak period na osnovu kojeg bismo mogli donositi ove zaključke, ali mislim da je ipak u protekloj godini Al Jazeera generalno mogla biti bolja - a tu prvenstveno mislim: brža i utjecajnija.  
 
2. Najvažniji doprinos Al Jazeera Balkans medijskoj sceni u BiH / na Balkanu, po vašem mišljenju je:
 
Al Jazeera je pokazala da nema kvalitetnog televizijskog programa bez adekvatnih ulaganja u produkciju, reklamu i, što je naročito važno, edukaciju vlastitih kadrova.
 
3. Koliko je Al Jazeera Balkans relevantan 'igrač' na bh. i regionalnoj medijskoj sceni, i kakva je budućnost ovakvih projekata?
 
Na ovo pitanje sam već djelomično odgovorio - da bi odista postala regionalno utjecajna, Al Jazeera Balkans mora preboljeti "dječije bolesti", koje očigledno nemaju veze sa profesionalnim backgroundom te kompanije. Teško se sa isključivo informativnim programom probiti na ovdašnje tržište, naviklo na gomilanje (sada turskih) sapunica i reality programa, ali to je koncept koji dugoročno može značiti uspjeh jer nam je na regionalnoj razini potrebna objektivna i profesionalna televizija. Vjerujem da će to publika vremenom prepoznati. Također, smatram da bi u budućnosti online prezentacija Al Jazeere Balkans obavezno morala biti podignuta jednu stepenicu više.