Kampanja mržnje protiv kosovskih medija zbog optužbi da su pod kontrolom Srbije

SafeJournalists: Zaustaviti kampanju klevete protiv medija na Kosovu

Kampanja mržnje protiv kosovskih medija zbog optužbi da su pod kontrolom Srbije

Kampanja je pokrenuta nakon što je javni emiter emitovao navode iz članka Slobodne Bosne.

foto: SafeJournalists

Nakon emitovanja navoda iz bosanskohercegovačkog medija Slobodna Bosna u glavnim vijestima javnog emitera Kosova u kojem se kosovski mediji Nacionale i Periskopi optužuju da su pod kontrolom Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, poslanici vladajuće stranke Kosova Pokret Samoopredeljenje (Vetevendosje) pokrenuli su online kampanju klevetanja kosovskih medija, piše Mreža SafeJournalists.

Ova kampanja nije usmjerena samo na ove medije i vlasnike medija, nego je, kako navode, eskalirala u online kampanje klevetanja i govora mržnje prema novinarima, a takvoj kampanji su doprinijeli uticajni pojedinci i građani koji komentarišu takve objave.

“Članak portala ‘Slobodna Bosna’ oslanja se na izvore i izjave kontroverzne ličnosti Bobana Bogdanovića, koji se identifikuje kao srpski politički disident”, piše Mreža.

Poslanici vladajuće stranke na Kosovu Salih Zyba, Dimal Basha, Dejona Mihali i Adnan Rrustemi javno su kritikovali medije pozivajući se na “neprofesionalan članak Slobodne Bosne bez dovoljno valjanih argumenata i činjenica”, navodi se u članku Mreže. Iz SafeJournalists ističu da je ova kampanja eskalirala u prijetnje prema svim medijima koji rade na Kosovu, te da je poslanik Adnan Rustemi pozvao tužilaštvo da istraži kosovske medije kako bi se utvrdilo da li Srbija finansira online medijske platforme na Kosovu.

Iz Mreže navode da je u jednom od intervjua koji se nije odnosio na ovu temu, ministrica pravde Kosova Albulena Haxhiu tvrdila da je obavijestila tužilaštvo o ovoj situaciji i izrazila uvjerenje u javni servis Kosova RTK kao vjerodostojan izvor informacija.

Predsjednik Udruženja novinara Kosovo (UNK) Xhemajl Rexha je rekao da je riječ o veoma ozbiljnoj situaciji i da se novinari u toj zemlji godinama suočavaju sa optužbama vladajuće stranke, ali da se situacija iz dana u dan pogoršava. Dodao je da poslanici političke partije kosovskog premijera Albina Kurtija koriste tekst bez navođenje autora, samo sa izvorima iz Bosne i Hercegovine da “optuže kosovske medije da rade za Srbiju i Vučića”.

Rexha je istakao da je ova serija kampanja širenja mržnje toliko opasna da se plaše za bezbjednost novinara iz medija Nacionale i Periskopi.

“Smatraćemo odgovornim stranku Vetevendosje, Vladu Kosova i premijera Kurtija ako im se nešto desi”, istakao je Rexha.

Berat Buzhala, novinar i vlasnik portala Nacionale, je rekao da riječ o organizovanoj kampanji Vlade Kosova, vladajuće stranke te zemlje i direktora RTK-a koji napadaju navedana dva portala na osnovu “spekulativnog teksta” koji je objavljen u drugoj zemlji, “bez ikakvih dokaza”.

Ova kampanja, kako je istakao, “ugrožava živote svakog radnika u našoj kompaniji”. Dodao je da ovakav direktan napad vlasti na medije se nije dogodio u posljednjih 25 godina.

Ilir Mirena iz medija Periskopi je istekao da se ovaj napad razlikuje od ranijih, jer je vlada prvi put iskoristila javni servis da napadne druge medije.

“Ozbiljne optužbe objavljene u tekstu i snimku javnog emitera, a koje su prenijeli zvaničnici vladajuće stranke, predstavljaju poziv na javno omalovažavanje i ugrožavanje fizičke bezbjednosti naših novinara. Svaki budući napad koji ugrozi fizičku bezbjednost našeg osoblja smatraće se direktno podstaknutim od strane vladajuće stranke Pokret Samoopredeljenje, koju predvodi premijer Aljbin Kurti“, dodao je on.

Iz SafeJournalists mreže najoštrije su osudili ovu kampanju i pozvali kosovskog premijera Kurtija da se distancira od “neosnovanih tužbi”.

“Podstičemo pogođene medije da pokrenu sudski postupak protiv onih koji su odgovorni za tako ozbiljne optužbe, uključujući primarne izvore koji stoje iza njih”, istakli su iz Mreže.

Dodali su da će o ovom slučaju Mreža informisati sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.