Predsjednički izbori u SAD-u: Teorije zavjere s milionskim pregledima

Dezinformacije o Trumpu i Bidenu obišle svijet u online prostoru

Predsjednički izbori u SAD-u: Teorije zavjere s milionskim pregledima

Dezinformacije o zdravlju Bidena, atentatu na Trumpa i o načinu kako je Harris došla do pozicije.

foto: Canva/Ilustracija

Ususret predsjedničkim izborima koji su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zakazani za 5. novembar ove godine, objavljene su brojne dezinformacije i teorije zavjere na društvenim mrežama.

Nagađalo se da li je aktuelni američki predsjednik i donedavni kandidat demokrata Joe Biden i dalje živ, te ko stoji iza atentata na kandidata republikanaca i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Bujica dezinformacija i teorija zavjere uslijedila je i nakon što je Joe Biden objavio da istupa iz predsjedničke utrke i svoju podršku daje potpredsjednici Kamali Harris, od kojih neke imaju seksističke i mizogine konotacije.

Insinuacije o Bidenovoj smrti

Nagađanja o tome šta se desilo sa Joeom Bidenom kružile su internetom i medijima nakon što je u javnost 17. jula dospjela informacija da je pozitivan na koronavirus. Kružile su teorije, naročito na X-u, da je aktuelni predsjednik u 81. godini života preminuo, da je hospitaliziran, pa čak i da je ubijen ili mrtav nakon što je 21. jula objavio da izlazi iz utrke za predsjednika SAD-a.

Istraživačka kompanija PeakMetrics je, kako piše NBC News, ustanovila da je broj postova na X-u u kojima se govori o Bidenovoj smrti ili njegovom ugroženom zdravstvenom stanju u nedjelju, 21. jula, bio 29.000, te da je već do utorka, 23. jula, taj broj porastao na 176.000. Netačne i neprovjerene tvrdnje širile su se sa popularnih stranica koje je kreirao X: “Biden’s Vegas Health Scare” i “Biden’s Vegas Emergency: Mystery unfolds”. NBC News je optužio vlasnika društvene mreže X Elona Muska, koji je ranije dao podršku republikanskom kandidatu za predsjedničke izbore Trumpu, da pomaže u širenju teorija zavjere o Joeu Bidenu. 

Postovi na X-u koji su insinuirali da je Joe Biden možda mrtav ili umire imaju milionske preglede. Objava desničarske aktivistice Laure Loomer u kojoj 22. jula tvrdi da se na osnovu “medicinskog izvora” Biden nalazi u “terminalnoj fazi bolesti” ima više od 13 miliona pregleda. Skoro osam miliona pregleda ima video koji je na isti dan objavio teoretičar zavjere Alex Jones na svom nalogu na X-u, a u kojem postavlja pitanja da li je predsjednik Amerike živ ili je možda u komi. Komentator Charlie Kirk, osnivač i direktor organizacije Turning Point USA koja je prošle godine povezivana sa optužbama za antisemitizam, je istog dana na X-u tvrdio da je prema navodima lokalne policije u Las Vegasu Bidenu trebala biti ukazana hitna medicinska pomoć, kao i da je policija o tome obavijestila i metro kompaniju kako bi se zatvorile ulice i omogućio njegov hitni transport do medicinskog centra. Ova objava ima više od 24 miliona pregleda.

Insinuacije o mogućoj Bidenovoj smrti postavljane su i u prorepublikanskim medijima. Voditeljica Fox News-a Dana Periono je, naprimjer, u programu ove televizije 21. jula zatražila dokaz koji će pokazati da je aktuelni predsjednik živ.

Organizacija za provjeru činjenica FactCheck.org je objavila da je Biden nakon pozitivnog testa na koronavirus bio u izolaciji u svojoj privatnoj kući i da se prema izjavi njegovog ljekara nije pojavljivao u javnosti dok njegov test na koronavirus nije bio negativan. Dodatno su objavili da su ljekarski izvještaji pokazali da Biden nije bio ozbiljno bolestan, ali da su se u online prostoru širile brojne glasine o njegovom zdravlju. Joe Biden se u Bijelu kuću vratio 23. jula, a govor o izlasku iz predsjedničke utrke je dao dan kasnije.

Dezinformacije o atentatu na Trumpa

Uprkos podršci Muska, i o Trumpu također kruže dezinformacije na društvenim mrežama uključujući i X, a neke i u njegovu korist. Pokušaj atentata na Donalda Trumpa tokom kojeg je on upucan u predjelu uha dok je 13. jula držao govor na predizbornom skupu u saveznoj državi Pennsylvaniji potaknuo je brojna nagađanja, insinuacije i teorije. Federalni istražni biro FBI je napad okarakterisao kao pokušaj atentata, ali na internetu je moguće pronaći razne teorije o tome da je pucnjava namještena, da je Trumpova krv bila lažna, te da su Demokratska ili Republikanska stranka odgovorne za napad. 

Fact-check odjel novinske agencije France-Presse (AFP) je objavio da su se internetom brzo proširile tvrdnje u kojima se navodi da je u napadu “upleten neko iznutra”, da je napad inscenirao Trump, ili da je osoblje američke Tajne službe koja je, između ostalog, zadužena za zaštitu političkih lidera i njihovih porodica, dopustilo da se napad izvrši po nalogu iz Bidenove Bijele kuće. Prije nego što je FBI objavio ime napadača, dvadesetogodišnjog Thomasa Matthewa Crooksa, na društvenim mrežama dijeljene su i fotografije dvije osobe koje su netačno identificirane kao osumnjičene. Kao potvrda za razne navode korištena je i izmijenjena fotografija člana Trumpovog osiguranja koji se smije samo nekoliko minuta nakon incidenta.

foto: Screenshot/AFP fact-check

Organizacija FactCheck.org je ukazala da su kružile teorije da je u pokušaju atentata umiješana grupa QAnon, a što se pokušalo dokazati prisustvom nepoznate žene koja je djelovala “sumnjivo” na predizbornom skupu u Pennsylvaniji i za koju se sugerisalo da je povezana sa tom grupom. Ovo je kasnije demantovano iz FBI-a kada su objavili da je napadač djelovao sam. Evidentirane su i objave anonimnog online foruma 4Chan u kojem se širila lažna tvrdnja da su službenici Tajne službe spriječili agenta Jonathana Willisa da ubije napadača koji je pucao na Trumpa, iako ne postoji osoba koja je pod tim imenom zaposlena u Tajnoj službi.

Fact-checkerska platforma iz BiH Raskrinkavanje je objavila da su se na društvenim mrežama širile tvrdnje da je Trump ustrijeljen u prsa i da su pripadnici Tajne službe bili umiješani u atentat. Na Facebook stanici “Ukrajina-Rusija” objavljeno je nekoliko fotografija sa opisima da su dvojica snajperista američke Tajne službe posmatrali čovjeka koji je pokušao da ubije Trumpa i da su čekali da “posao bude završen pa da eliminišu ubicu kao nezgodnog svjedoka”.

Dokaz da je Trump ustrijeljen u prsa korisnici društvenih mreža su našli u navodnoj rupi u Trumpovom sakou koja se vidi na fotografiji koja je nastala nekoliko minuta nakon napada. Iz Associated Pressa, čiji je fotograf autor navedene fotografije, su objasnili da na fotografiji nije prikazana rupa na Trumpovom sakou, nego da je riječ o naboru na rukavu sakoa agentice tajne službe.

Manipulativni video o Kamali Harris

Kamala Harris, aktuelna američka potpredsjednica, postala je meta dezinformacija i teorija čim je objavljeno da bi nakon Bidenovog istupanja mogla postati kandidatkinja demokrata.

Elon Musk, vlasnik X-a, je na svom profilu na toj društvenoj mreži prošlog petka objavio manipulativni video montiran uz upotrebu umjetne inteligencije u kojem je posuđen glas Harris, a koja u videu “govori” ono što nije zapravo rekla. U njenoj montiranoj izjavi, između ostalog, Harris kaže da je ona kandidatkinja za ovogodišnje predsjedničke izbore jer je Joe Biden konačno razotkrio svoju senilnost u debati. Osim toga, u montiranom videu Harris “ističe” da je izabrana za kandidatkinju jer je jedinstven izbor zbog toga što je žena i Amerikanka južnoazijatskog porijekla i ako je neko bude kritikovao, smatraće se seksistom i rasistom. U videu se nalazi isti vizuali kao sa stvarnog obraćanja Harris koji je ona objavila prošle sedmice, prilikom pokretanja svoje kampanje.

Musk u objavi nije napomenuo da je snimak, koji ima više od 130 miliona pregleda, zapravo parodija, te kao takav može dovesti u zabludu javnost. Politika X-a je, kako piše AP, takva da korisnici ne smiju dijeliti manipulativne sadržaje i sadržaje bez konteksta ukoliko oni mogu zbuniti publiku i izazvati štetu, ali satira i memovi su izuzeci sve dok ne izazivaju „značajnu zabunu u pogledu autentičnosti medija“. U znak svoje “odbrane”, Musk je ponovo podijelio isti video i u opisu napisao da je u Americi parodija legalna.

Iz Reutersa su podsjetili na iste dezinformacije iz 2020. o Harris, između ostalog, i to da ne može biti predsjednica SAD-a jer nije rođena u toj zemlji, iako je rođena u Kaliforniji.

U nekim objavama na društvenim mrežama su, kako navode iz fact-check odjela novinske agencije France-Presse (AFP-a), ponovljeni navodi da je Harris do vrha američke politike “došla preko kreveta”, a internetom kruži i izmijenjena fotografija Harris koja izgleda kao da pozira uz “osramoćenog finansijera i osuđenog seksualnog prijestupnika Jeffreyja Epsteina”. AFP-ovi novinari su već ranije, koristeći se obrnutom pretragom slika, ustanovili da je riječ o montaži gdje je Epsteinov lik ubačen umjesto lika njenog muža.

Iz ovog medija su podsjetili na istraživanje Wilson Centra objavljenog u januaru 2021. u kojem je zabilježeno više od 336.000 slučajeva “rodno zasnovanog zlostavljanja i dezinformacija” korištenih za napad na 13 političarki. Otprilike 78 posto takvih slučajeva je, kako se navodi, bilo usmjereno na Harris.

Fact-check odjel AFP-a ističe i da su prema izvještaju Centra za demokratiju i tehnologiju sa sjedištem u Washingtonu kandidatkinje koje nisu bjelkinje a u odnosu na druge kandidatkinje imale dvostruko veću mogućnost da budu izložene dezinformacijama tokom američkih izbora 2020. godine.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.