Izraelski vojnici zatvorili ured Al Jazeere na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici zatvorili ured Al Jazeere na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici zatvorili ured Al Jazeere na Zapadnoj obali

Vojnici naredili uposlenicima da napuste zgradu u roku od deset minuta

Foto: Screenshot/Al Jazeera

Izraelski vojnici izvršili su raciju u uredu Al Jazeere u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali i naredili emiteru da prekine rad, mjesecima nakon što je ovoj medijskoj mreži zabranjeno da radi u Izraelu.

Al Jazeera je izvijestila da su teško naoružani i maskirani izraelski vojnici nasilno ušli u zgradu u kojoj se nalazi ured Al Jazeere i šefu ureda mreže na Zapadnoj obali Walidu al-Omariju rano u nedjelju uručili naredbu o zatvaranju na 45 dana. Naloženo im je da ured napuste za 10 minuta, ponesu svoje stvari i kamere. Vojnici su uzeli mikrofon šefu ureda dok je o raciji izvještavao uživo i također su skinuli poster Shireen Abu Akleh, palestinske novinarke koju su izraelski vojnici ubili 2022, prenosi Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

“Postoji sudska naredba za zatvaranje Al Jazeere na 45 dana”, rekao je jedan izraelski vojnik Walidu al-Omariju, a ovaj razgovor je objavljen na Al Jazeeri.  “Molim vas da u ovom trenutku uzmete sve kamere i napustite kancelariju”, rekao je vojnik.

Al-Omari je izvijestio da su izraelske trupe dovezle kamion da zaplijene dokumente, uređaje i kancelarijsku imovinu. Emiter je rekao da vojnici nisu naveli razlog zbog čega je naređeno da se zatvori ured Al Jazeere.

Al Jazeera je raciju osudila kao “kriminalno djelo” i navela u saopćenju da izraelsku vladu smatra odgovornom za sigurnost svojih novinara.

Mreža je dodala da će poduzeti pravne mjere kako bi zaštitila svoja prava i obećala da će nastaviti s izvještavanjem. “Al Jazeera odbacuje drakonske radnje i neosnovane optužbe koje su iznijele izraelske vlasti kako bi opravdale ove ilegalne racije”, naveli su u saopštenju. “Izraelsko kontinuirano suzbijanje slobodne štampe otvoreno je usmjereno na prikrivanje izraelskih akcija u Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali”, navodi mreža.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je reagovao saopštenjem.

“CPJ je duboko uznemiren izraelskim zatvaranjem Al Jazeerinog ureda na okupiranoj Zapadnoj obali, samo nekoliko mjeseci nakon što je Izrael obustavio rad Al Jazeere u Izraelu jer su smatrali da prijeti nacionalnoj sigurnosti’’, rekao je programski direktor CPJ-a Carlos Martínez de la Serna.

“Napori Izraela da cenzurira Al Jazeeru ozbiljno potkopavaju pravo javnosti na informacije o ratu koji je odnio toliko života u regiji. Novinarima Al Jazeere mora biti dopušteno da izvještavaju u ovom kritičnom trenutku i uvijek’’, rekao je Martínez de la Serna.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi potvrdio je zatvaranje u izjavi u kojoj je Al Jazeeru nazvao “glasnikom” Hamasa u Gazi i libanonskog Hezbolaha. “Nastavićemo da se borimo s neprijateljskim kanalima i osiguramo bezbjednost naših herojskih boraca“, rekao je Karhi, a prenosi Guardian.

Ovaj potez je posljednja izraelska akcija protiv Al Jazeere. Prošle sedmice, izraelska vlada je objavila da je poništila akreditacije novinara Al Jazeere u zemlji, četiri mjeseca nakon što je kanalu zabranila rad unutar Izraela.

Izraelska policija je u maju izvršila raciju u prostorijama Al Jazeere u Istočnom Jerusalemu, a satelitski i kablovski operateri u zemlji isključili su njeno emitovanje tad.  Zatvaranje Al Jazeere u Izraelu osudili su, između ostalih, Međunarodna federacija novinara (IFJ), Palestinski novinarski sindikat (PJS), Reporteri iz granica (RSF) i CPJ. 

Od početka rata u Gazi, prema podacima Vladinog ureda za medije iz Gaze, izraelske snage su ubile 173 novinara. Stranim novinarima nije dozvoljeno izvještavati nezavisno iz Gaze, navodi Al Jazeera. Prema bazi koju vodi CPJ, od početka rata je ubijeno najmanje 116 novinara i medijskih radnika.

Izvori: Al Jazeera, CPJ, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.