Izraelski parlament usvojio prijedlog zakona kojim namjerava zabraniti rad Al Jazeere

Izraelski parlament usvojio prijedlog zakona kojim bi se mogao zabraniti rad Al Jazeere u Izraelu

Izraelski parlament usvojio prijedlog zakona kojim namjerava zabraniti rad Al Jazeere

Netanyahu najavio da će koristiti novi zakon kako bi prekinuo emitovanje Al Jazeere iz Izraela.

foto: Al Jazeera/YouTube/screenshot

Nakon što je izraleski parlament Knesset usvojio zakon koji višim ministrima daje ovlasti da zatvore strane novinske mreže koje se smatraju sigurnosnim rizikom u Izraelu, premijer te zemlje Benjamin Netanyahu je, kako piše Al Jazeera, u ponedjeljak na društvenoj mreži X napisao je da se Al Jazeera više neće emitovati iz Izraela.

Iz izraelskog parlamenta Knesseta se navodi da je pomenuta zakonska odluka usvojena sa 70 glasova za i 10 protiv, a osim što se njome daje mogućnost za zatvaranje stranih medija, također im se prijeti oduzimanjem opreme ukoliko se procijeni da oni nanose “štetu sigurnosti države”.

Uvođenje novog zakona koji daje ovlasti Netanyahovoj vladi da zatvori ured Al Jazeere u Izraelu, osudili su iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Iz CPJ-a su naveli da bi zbog takvih ovlasti mogli biti zatvoreni svi strani mediji koji rade u Izraelu, što predstavlja značajnu prijetnju međunarodnim medijima u toj zemlji.

“Ovo doprinosi klimi autocenzure i neprijateljstva prema štampi, trendu koji je eskalirao od početka rata Izrael-Gaza”, poručio je, putem X-a, programski direktor CPJ-a, Carlos Martinez de la Serna.

Al Jazeera piše da povratak ovog zakona u izraelski parlament dolazi skoro pet mjeseci nakon što je Izrael objavio kako će blokirati libanski medij Al Mayadeen.

Al Jazeera podsjeća da je izraelska vlada u oktobru prošle godine donijela ratne propise koji joj dopuštaju privremeno zatvaranje stranih medija koji se smatraju prijetnjom njenim nacionalnim interesima uz saglasnost sudova. Iako su u to vrijeme, odustali od zatvaranje ureda Al Jazeere, izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi je tada rekao kako se nada da će se te mjere koristiti protiv Al Jazeere koja je u vlasništvu Katara. Karhi je optužio Al Jazeeru za pristranost prema Hamasu i huškanje protiv Izraela.

Izrael je često napadao Al Jazeeru, koja ima urede na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi. Izraelske snage su u maju 2022. ubile dugogodišnju novinarku te kuće Shireen Abu Akleh. Ona je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Jeninu na Zapadnoj obali. O slučaju ovog ubistva se u izvještaju UN-a zaključuje kako su izraelske snage koristile “smrtonosnu silu bez opravdanja”, kršeći njeno “pravo na život”.

Od 7. oktobra 2023. je u izraelskim napadima ubijeno nekoliko novinara Al Jazeere i članova njihovih porodica. U jednom od zračnih napada Izraela koji se dogodio 25. oktobra, ubijeni su članovi porodice Al Jazeerinog šefa Ureda za Gazu Waela Dahdouha, uključujući njegovu ženu, sina, kćer, unuka i najmanje osam drugih rođaka.

Netanyahu je, kako se navodi, zbog navodne antiizraelske pristrasnosti dugo pokušavao ukinuti emitovanje ove medijske kuće sa sjedištem u Kataru, a novi pokušaj zatvaranja Al Jazeere dolazi u trenutku kada se on suočava sa velikim protestima zbog načina na koji vodi izraelski rat sa Hamasom.

Prema pisanju Al Jazeere, hiljade demonstranata su se u nedjelju okupili ispred zgrade izraelskog parlamenta u Jerusalemu na najvećim protivvladinim demonstracijama od 7. oktobra 2023. Demonstranti su, između ostalog, zahtijevali od izraelske vlade da osigura sporazum o prekidu vatre, koji bi oslobodio izraelske zarobljenike koje drži Hamas i pozvali su na prijevremene izbore u toj zemlji.

Izvor: AJB, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.