Preminuo britanski fotograf Paul Lowe

Preminuo britanski fotograf Paul Lowe

Preminuo britanski fotograf Paul Lowe

Lowe će u bh. javnosti ostati upamćen po fotografijama nastalim u opkoljenom Sarajevu.

foto: PCRC/Facebook

Britanski fotograf Paul Lowe (1963 – 2024) preminuo je u subotu u Los Angelesu, u Kaliforniji, javila je jučer Fondacija VII Academy, putem Facebooka.

Paul Lowe živio je na relaciji Sarajevo - London. Fotografisao je pad Berlinskog zida, puštanje Nelsona Mandele, rat na prostoru bivše Jugoslavije i uništenje čečenskog glavnog grada Groznog. Bio je i konsultant Worl Press Photo organizacije, a od 2004. je bio i voditelj master programa "Fotonovinarstvo i dokumentarna fotografija" na Fakultetu za komunikaciju u Londonu.

Lowe je bio i jedan od osnivača Savjetodavnog odbora Centra za poskonfliktna istraživanja (PCRC), organizacije iz Sarajeva koja je posvećena obnavljanju kulture mira i sprječavanju nasilnih sukoba na Zapadnom Balkanu. Iz PCRC-a su na Facebooku, između ostalog, napisali da je njegov doprinos u očuvanju sjećanja na opsadu Sarajeva i rat u Bosni i Hercegovini (BiH) bio nemjerljiv.

Lowe je u BiH, ali i zemljama regiona, kroz različite obrazovne programe radio sa brojnim mladim fotografima i studentima novinarstva. U intervju za Media.ba, Lowe je 2016. godine, između ostalog, govorio o značaju fotografije i foto izvještavanja za zemlje poput BiH, kao i svom radu sa mladim fotografima.

Govoreći o ulozi fotonovinara u izvještavanju o konfliktima, u vrijeme društvenih medija i građanskog novinarstva, Lowe je za Media.ba tada rekao:

“Uloga profesionalnog fotografa je još uvijek veoma važna. Građanski novinari će snimiti samo jednu ili dvije fotografije određene situacije, oni su u prolazu, dok profesionalni fotoreporteri izvještavaju o priči koja ima narativ i prate je u dugim periodima”.

Njegove fotografije objavljivane su u časopisima Time, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer i The Independent. Njegova knjiga, “Bosanci”, koja dokumentuje deset godina ratne i poslijeratne situacije u BiH, objavljena je u aprilu 2005. godine.

Neke od fotografija Paula Lowea moguće je pogledati u tekstu Balkan Insighta, koji govori o izložbi njegovih fotografija iz opkoljenog Sarajeva, a koja je u aprilu 2022. održana povodom obilježavanja 30. godišnjice od početka opsade ovog grada.

Tokom 2022. godine, fotografije Paula Lowea bile su i dio stalne postavke multimedijalne izložbe “Pazi, snajper!” u Historijskom muzeju BiH. Osim fotografija Paula Lowea, na ovoj izložbi su bile predstavljene i fotografije Rona Haviva, Rikarda Larme, Enrica Martija i Gervasija Sancheza, koji su kroz svoje objektive od 1992. do 1995. bilježili scene na sarajevskoj “aleji snajpera”. Ovaj termin korišten je za prostor između Historijskog muzeja i hotela Holiday Inn, u kojem su tokom opsade boravili brojni strani novinari i fotografi. Fotografije i snimci nastali u “aleji snajpera”, svjedoče o snajperskim napadima tokom opsade Sarajeva i civilnim žrtvama koje su stradale na tom prostoru.

Fotografije koje je Paul Lowe zabilježio u opkoljenom Sarajevu otkrivaju priče o patnji i četiri godine neizvjesnosti, ali i priče o hrabrosti, kreativnosti i istrajnosti, o čemu je, između ostalog, prije pet godina govorio u emisiji N1 televizije.

foto: Tom Stoddart/Facebook/SniperAlley

Izvor: PCRC, Balkan Insight, Historijski muzej BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.