Gaza: Zatražena evakuacija za dvojicu ranjenih kamermana Al Jazeere

Gaza: Zatražena evakuacija za dvojicu ranjenih kamermana Al Jazeere

Gaza: Zatražena evakuacija za dvojicu ranjenih kamermana Al Jazeere

Dvojica kamermana Al Jazeere se nakon ranjavanja nalaze u kritičnom stanju.

foto: Screenshot/RSF

Organizacije za slobodu medija Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Reporteri bez granica (RSF) i Free Press Unlimited (FPU) javile su jučer da su 15. oktobra uputile pismo izraelskoj vojnoj kancelariji, koja je odgovorna za humanitarnu koordinaciju između Izraela i Pojasa Gaze – COGAT, da odobri hitnu medicinsku evakuaciju dvojice kamermana Al Jezzere koji su teško ranjeni u izraelskim napadima prošle sedmice.

“Dužnost izraelske vojske, prema međunarodnom humanitarnom pravu, je da zaštiti civile, uključujući novinare, i da osigura da ranjenici dobiju blagovremenu medicinsku pomoć”, podsjetile su navedene organizacije u pismu.

Obojica kamermana ranjena su prošle sedmice tokom izvještavanja o izraelskim napadima na Gazu. Al Jezeerin kamerman Ali al-Attar je 7. oktobra pogođen u granatiranju Deir al-Balahu, u centalnoj Gazi, dok je njegov kolega Fadi Alwahidi teško povrijeđen tokom napada na opkoljeni kamp u Jabaliji, na sjeveru Gaze. Obojica su hospitalizovani i, kako pišu organizacije, nalaze se u kritičnom stanju.

Navedene organizacije za slobodu medija su u pismu istakle i da su njihove šanse za preživljavanje svakim danom sve manje, zbog čega traže hitnu intervenciju COGAT-a za izdavanje potrebnih dozvola za njihovu evakuaciju u inostranstvno.

“Izraelske vlasti ćemo smatrati potpuno odgovornim za sve što se dogodi ovoj dvojici novinara”, navedeno je u pismu.

U pismu je istaknuto da trenutna medicinska njega koju imaju u Pojasu Gaze zbog ratnih uslova nije dovoljna i adekvatna, te da bi odgovrajuću njegu, kamermani mogli dobiti u medicinskim ustanovama u Jordanu ili Kataru. Oba procesa evakuacije su, kako je istaknuto u pismu, zaustavljena jer se čekaju potrebna odobrenja što dodatno ugrožava njihovo već loše zdravstveno stanje. Kako bi se omogućila evakuacija za Al Jazeerine kamermane, medijske organizacije su osim COGAT-a zatražile pomoć i od vlada Sjedinjenih Američkih Dražava, Francuske i Njemačke, te Ujedinjenih naroda.

Izvor: CPJ, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.