Aplikacija quickQuote za lakše izdvajanje citata iz videa

quickQuote aplikacija za lakše bilježenje citata

Aplikacija quickQuote za lakše izdvajanje citata iz videa

Aplikacija quickQuote osmišljena je kako bi novinarima omogućila da brzo i lako detektuju i izdvoje citate iz video snimaka.

Aplikacija koristi tzv. spoken data API kako bi generirala transkripciju sa videa. Na taj način, korisnik može pretražiti, a zatim i izabrati željeni citat. Postupak je sljedeći: novinar uploaduje video, zatim pretraži i selektuje riječi, te rečenice iz automatski generirane transkripcije iz videa, i na kraju integriše izabrani citat sa pratećim video isječkom u svoj članak.

Aplikaciju je osmislio Pietro Passarelli iz magazina The Times, koji kaže kako je korisnicima različitih medija želio pružiti mogućnost potpunog doživljaja načina na koji je neko nešto iskazano. „Citat sam po sebi često ne kaže cijelu priču. Mnogi drugi elementi neverbalne komunikacije – ton, govor tijela, emocija, često su izostavljeni iz tekstualnog citiranja, a predstavljaju vitalan segment za razumijevanje onoga o čemu se govori.“

Upotreba aplikacije quickQuote, Foto: Nieman Lab

Passarelli objašnjava kako je razgovarao sa mnogim novinarima tokom rada na aplikaciji, a većini njih quickQuote bi mogao značajno olakšati posao i uštedjeti vrijeme. „Dosad su morali ručno pretraživati video, a zatim pronaći nekoga ko bi im montirao klip. Ukoliko bi ta osoba bila zauzeta, oni bi možda tek nakon pet sati konačno imali dio koji im treba.“

U budućnosti bi aplikacija mogla biti nadograđena na taj način da omogućuje direktno postavljanje citata i videa na Twitter ili druge eksterne platforme kao što je YouTube.

Izvori: Times, Nieman Lab