IREX: Indeks medijske održivosti 2012

Publikacija

IREX: Indeks medijske održivosti 2012

Kao i prethodnih osam godina, Mediacentar Sarajevo je u kooperaciji s IREX-om pripremio izvještaj Index održivosti medija (MSI).

U izvještaju se sugeriše da je i pored privremenog smanjenja otvorenih pritisaka na medije u periodu nakon izbora održanih u oktobru 2010 godine, politički paralelizam u medijskoj sferi postao očitiji. Uz to, posljedice ekonomske krize i dalje ugrožavaju održivost medija i mogu imati pogubne posljedice po kredibilitet i kvalitet medija. U okolnostima smanjenja oglašivačkih prihoda u već propterećenom medijskom tržištu, gdje su mediji ovisni o manjem broju izvora prihoda (a javni budžeti su ključni izvor), veća je vjerovatnoća da će medijske kuće služiti interesima političkih i ekonomskih centara moći, nego interesima javnosti. Panelisti ističu da su mediji podijeljeni na političkoj i entitetskoj osnovi. Prema jednom od panelista: “samo par zaista nezavisnih medija imaju luksuz da objavljuju objektivne i necenzurisane informacije”.

Došlo je do slabljenja različitih aspekata medijskog okruženja u odnosu na prethodnu godinu, čime se nastavlja trend opadanja primjetan prethodnih par godina. Tako se pokazuje da su ranija unaprijeđenja u medijskoj sferi bila neodrživa, u nestimulativnom političkom i ekonomskom kontekstu. Mediji i podržavajuće institucije sve više gube sposobnost da se nose sa takvim stanjem, čime slabi ukupni kvalitet i kredibilitet medija.

Arhiva IREX-ovih izvještaja o medijskom sektoru u Bosni i Hercegovini dostupna je ovdje.