Vodič za novinare koji izvještavaju sa protesta

Vodič za novinare koji izvještavaju sa protesta

Vodič za novinare koji izvještavaju sa protesta

Kako zaštititi osjetljive podatke sa telefona ako vas policija privede

foto: Stocksnap/Pixabay

Kako bi novinari bolje zaštitili svoje materijale, podatke i izvore tokom izvještavanja sa protesta, Cenzolovka je krajem decembra objavila kratki vodič kako zaštititi podatke sa telefona u slučaju kada novinare privede policija. 

Vodič su objavili tokom trajanja protesta koji su se zbog brojnih izbornih nepravilnosti održavali u Beogradu od 18. do 30. decembra, a koji će, prema najavama organizatora, biti nastavljeni i nakon 10. januara 2024. Vodič može biti koristan ne samo novinarima i novinarkama koji izvještavaju sa protesta, već i svim onima koji se nađu u situaciju da ih privede policija. Autor vodiča je Uglješa Bokić, bivši policajac koji se danas bavi novinarstvom.

U slučaju da telefon novinara dođe u ruke nekome iz sigurnosnih struktura, neki od savjeta Cenzolovke su:

  • Ukoliko je moguće, koristite dva telefona. Na događaje kao što su trenutni ulični protesti ponesite prazan telefon koji će vam koristiti samo za komunikaciju na terenu. Drugi ostavite kod kuće.
  • Ako imate samo jedan telefon, obavezno ga obezbijedite isključivo jakom šifrom.
  • Ukoliko se nađete u policiji i sumnjate da neko može da zloupotrijebi podatke sa vašeg telefona, ne otkrivajte lozinku. Nemate tu obavezu i uvijek možete da kažete da ste je zaboravili.
  • Postarajte se da prije nego što iskoristite pravo da vam budu obaviješteni vaši najbliži o tome gdje se nalazite, prvo zatražite pravnu zaštitu, tj. vašeg branioca, jer se u prisustvu branioca šanse za zloupotrebe značajno smanjuju. On bi trebao da isprati svaku radnju koja se preduzima prema vama.
  • Ako ste u mogućnosti, koristite Apple telefone ili Android telefone novije generacije.
  • U slučaju da ipak posumnjate da je vaš telefon bio izložen bilo kakvom nezakonitom hakovanju od strane službenih lica, obratite se nekoj od civilnih organizacija kao što je SHARE fondacija. Oni imaju dobru IT forenziku, koja može da detektuje da li je vaš telefon bio meta softverskog programa.

Cijeli vodič možete pročitati ovdje: Cenzolovka.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.