Zemlje Balkana najosjetljivije na „lažne vijesti“

Zemlje Balkana najosjetljivije na „lažne vijesti“

Zemlje Balkana najosjetljivije na „lažne vijesti“

Balkanske zemlje najpodložnije su „lažnim vijestima“ zbog kontrole nad medijima, niskog stepena obrazovanja i povjerenja u društvu.

foto: OSF report

Indeks medijske pismenosti za 2018. godinu pokazao je kako su zemlje Balkana najranjivije u Evropi kada se radi o „lažnim vijestima“ i fenomenu post-istine, i to zbog snažne političko-ekonomske kontrole koja postoji nad medijima, nedovoljnog obrazovanja i niskog nivoa povjerenja u društvu.

Izvještaj je izdao Institut Otvoreno društvo u Sofiji, a obuhvatio je 35 država Evrope. Najviši stepen medijske pismenosti je u Finskoj, a najniži u Makedoniji. Bosna i Hercegovina nalazi se na 32. mjestu.

“Različiti pristupi gradnji otpornosti fenomenu post-istine su vezani za to kako premostiti fragmentirane istine, smanjiti polarizaciju – i jednostavno vratiti se zdravom razumu. Još nešto što ne bi trebalo zaboraviti kada se posmatraju ovi, većinom “online problemi“ (što uključuje i TV i print), je da oni izazivaju “offline” reakcije. Rješenje: najbolje se ne odricati lične odgovornosti i educirati se o “vrijednostima uljudnosti” i opšte pristojnosti“, zaključuje izvještaj.

Cjelokupan dokument dostupan je na engleskom jeziku ovdje.

Izvor: OSI, Balkan Insight