Apelacioni sud oslobodio okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud oslobodio otkrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud oslobodio okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije

Fondacija Slavko Ćuruvija šokirana odlukom Apelacionog suda

Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija

Apelacioni sud u Beogradu jučer je objavio drugostepenu odluku kojom je oslobodio okrivljene u slučaju ubistava novinara Slavka Ćuruvije, objavili su mediji u Srbiji.

Sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio nekadašnje pripadnike Državne bezbjednosti, Radomira Markovića optužbe za teško ubistvo u podstrekavanju, a Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili teško ubistvo.

Slavko Ćuruvija fondacije je objavila saopštenje u kojem su naveli da su šokirani ovom odlukom Apelacionog suda i da je odluka duboko uznemirujuća za porodicu, prijatelje, kolege i poštovaoce novinara i izdavača ubijenog zato što je javno kritikovao zločinački režim Slobodana Miloševića.

“Ona predstavlja jasan znak da država nije u stanju da se obračuna sa najmračnijim delovima sopstvenih službi iz devedesetih i da one i dalje imaju ogroman uticaj i na pravosuđe i na političke procese u Srbiji”, naveli su iz Fondacije.

Koalicija za slobodu medija i Safejournalist mreža objavili su saopštenje u kojem su naveli da su razočarani odlukom Apelacionog suda. Naveli su da jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospio do suda nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom i da tom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da riješi slučajeve ubistva novinara. 

Novinar i osnivač lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin, Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živio. Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015., sedamnaest godina od ubistva Ćuruvije.

Specijalni sud u Beogradu je proglasio 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezdjednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020, a odluka je donsena, između ostalog, zato što je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici, navodi Radio Slobodna Evropa.

U ponovljenom procesu prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, od 2. decembra 2021. godine, zbog izvršenja krivičnog djela teško ubistvo, Radomir Marković i Milan Radonjić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 godina, dok su Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina.

Jučer je Apelacioni sud objavio da je usvajanjem žalbi odbrane i djelimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio od optužbe okrivljene. Sud je naveo da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, a uslijed nedostatka neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su okrivljeni Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela.

Iz Fondacije Slavko Ćuruvija su rekli da je odluka suda kraj sramotnog procesa koji je trajao skoro devet godina i koji je obilovao čudnim odlukama sudskih veća, prvostepenim presudama pisanim tako da moraju da budu oborene, zastrašivanjem ključnih svedoka i njihovih porodica, odbijanjem da se kao svjedoci pozovu oni koji su najviše znali o ovom slučaju.

“Ova presuda predstavlja trijumf kriminalizovanih delova tajne službe, odgovorne za brojne zločine, i svedoči da oni nikada neće biti rasvetljeni i da će oni koji su ubijali i dalje uticati na institucije ove države”, naveli su iz Fondacije.

Izvor: Fondacija Slavko Ćuruvija, Safe Journalists, Radio Slobodna Evropa

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.