Autocenzura - nevidljiva prijetnja slobodi medija

Autocenzura - nevidljiva prijetnja slobodi medija

Autocenzura - nevidljiva prijetnja slobodi medija

Povodom obilježavanja 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Misija OEBS u Srbiji su organizirali javnu debatu pod nazivom "Autocenzura: Nevidljiva pretnja slobodi medija”.
 
Foto: Medija Centar Beograd
 
Debata je okupila novinare, predstavnike civilnog društva i akademske zajednice, kao i druge medijske profesionalce i građane s ciljem unapređenja diskusije i razmjene mišljenja o autocenzuri koja je, širom svijeta, prepoznata kao jedan od najvećih izazova i prijetnji za slobodu medija. U debati, koju je moderirao direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen, učestvovali su Pola Tidi, zamjenica šefa Misije OEBS u Srbiji, Olivera Kovačević, novinarka RTS-a, Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika Vreme i Radomir Diklić, direktor novinske agencije.
 
Pola Tide je izjavila da bi brzo usvajanje i primjena kvalitetnih medijskih zakona predstavljali jasan signal da je država spremna da se odrekne vlasničkih i upravljačkih prava u medijskim kućama. "To bi trebalo da bude i konačni raskid sa praksom direktnog uticanja na uređivačku politiku medija i ograničavanje kritičkih glasova u društvu", rekla je Tide tokom debate.
 
Glavni urednik nedjeljnika Vreme, Dragoljub Žarković smatra da je autocenzura u medijima u Srbiji već vidljiva i da postoje "dirigovani napori" da mediji sami sebe cenzurišu. Žarković je podsjetio da je često bio gost u raznim televizijama dok u emisiji "Utisak nedelje" na B92 nije rekao da se aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić oženio. "Da sam imao neki oblik autzocenzure i da nisam u Utisku nedelje pomenuo da se Vučić oženio, možda 
bih i bio na nekoj televiziji posle toga, a ovako... Nije mi baš mnogo stalo da idem po televizijama", rekao 
je Žarković.
 
Olivera Kovačević nema problem da svojim sagovornicima u emisiji postavi bilo koje pitanje, ali smatra da je veći problem dovesti ljude u emisiju. Radomir Diklić smatra da novinari moraju da osnuju sidnikat koji će se baviti ne samo egzistencijalnim pitanjima, nego i zaštitom njihovih prava. "Ja sam direktor Bete i nemam nikakav interes za ovo što ću reći, ali morao bi da ima neki sindikat novinara. Sindikat bi morao da bude jak i da postavlja prava pitanja o zaštiti novinara, a ne da to bude samo priča na papiru", naglasio je Diklić.
 
Kompletan snimak debate možete pogledati na web stranicama Medija Centra Beograd.