BBC eksperimentiše sa chat opcijama u komplikovanim temama

BBC eksperimentiše sa chat opcijama u komplikovanim temama

BBC eksperimentiše sa chat opcijama u komplikovanim temama

Kako bi čitaocima pomogli u razumijevanju komplikovanih tema, timovi iz BBC-a su uveli opciju postavljanja dodatnih pitanja o temi kojom se članak bavi.

Timovi iz BBC News Labs-a i BBC Visual Journalism-a su predstavili chat opciju u člancima na stranici te medijske kuće koju mogu da kreiraju novinari koji su pisali te članke, tako što pripreme moguća pitanja i odgovore koje bi čitaoci mogli dodatno da pitaju i ugrade ih uz tekst.  

Jedan od kreatora chat bot opcije, Grant Heinrich, kaže da su trenutno na tržištu dostupni bot softveri neprilagođeni novinarskim potrebama, a da je onaj koji su kreirali u BBC-u napravljen po potrebama reportera i služe prvenstveno kao novi načini da se dođe do publike i informiše ih o komplikovanim temama.

Eksperimentisanje sa chat botovima bit će urađeno i tokom udarnih vijesti i velikih svjetskih događaja kao što je dodjela Oscara. Dodatno se radi i na razvijanju opcija za timeline kao još jednog načina za pružanje i više informacija čitaocima vezano za događaje koji ih zanimaju.

Iskustva BBC-a su pokazala da botove koristi mali dio publike, ali koja ih koristi veoma intenzivno i provodi dosta vremena na tome.

“Oni [chat bots] nisu primjenjivi na svakoj priči i sigurno da će biti priča u koje ih ne vrijedi ugraditi“, kaže Heinrich, „Ali ukoliko imate vrlo komplikovan, dug članak, i želite da ljudi što prije dobiju osnove, vrlo su dobri.“

Primjer takvog članka koji sadrži i chat bot moguće je pogledati ovdje.  

Izvor: Nieman Lab