BH novinari: Dodik traži nedopustivo ograničavanje slobode medija i izražavanja

BH novinari o Dodikovom zahtjevu: Nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja

BH novinari: Dodik traži nedopustivo ograničavanje slobode medija i izražavanja

Dodikov zahtjev nagovještava vraćanje BiH u period kada su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu, kažu iz BH novinara.
 
foto: BH novinari
 
Zahtjev predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika da se kleveta i uvreda ponovo uvedu u krivično zakonodavstvo Republike Srpske (RS) je u suprotnosti sa evropskim standardima zaštite slobode izražavanja i infomisanja, kažu iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari u svome saopštenju u kojem su izrazili zabrinutost zbog Dodikovog zahtjeva.
 
Podsjećaju da je Dodik jučer na Twitteru napisao da je zatražio od Ministarstva pravde RS da pripremi novi set zakona u oblasti sprečavanja širenja lažnih vijesti i govora mržnje, kao i uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS kao krivičnog djela.
 
“Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo, čak i na nivou inicijative aktuelnog člana Predsjedništva BiH, predstavlja nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja, te nagovještava vraćanje BiH dvije decenije unazad, u period kada su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu”, navode u saopštenju.
 
Ističu i da Milorad Dodik nije jedini političar koji zagovara kriminalizaciju klevete i uvrede te podsjećaju da su posljednjih mjeseci evidentne slične inicijative vodećih političara u oba bh. entiteta i prijedlozima kriminalizacije klevete. 
 
“U slučaju BiH i neskrivenih pritisaka i miješanja političara u rad pravosuđa, ovakve inicijative su neprihvatljive i otvaraju prostor za političku zloupotrebu zakonodavno – pravnog sistema i pravosudnih institucija. Sama mogućnost da novinar ili novinarka odu u zatvor je zastrašujuća! Iako je kleveta i dalje krivično djelo u nekim evropskim državama, sudovi gotovo nikako ne primjenjuju opciju zatvorske kazne za to djelo”, navode BH novinari.
 
Sa druge strane, kako dodaju, primjeri iz Turske, gdje su novinari/ke osuđivani na dugotrajne zatvorske kazne zbog klevete, nisu nimalo ohrabrujući u tom pogledu, a nije teško pretpostaviti da i u BiH ima mnogo onih koji priželjkuju povratak jedne vrste verbalnog delikta i zatvorskih kazni za medijske profesionalce i druge bh. građane koji javno iznose kritičke stavove i propituju postupke ovdašnjih vlasti.
 
BH novinari podsjećaju da je BiH prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu i bila predvodnik pozitivnih trendova u medijskom zakonodavstvu. Vraćanje klevete i uvrede u sferu krivičnih zakona, bespotrebno bi, kako navode BiH, odvelo deset koraka unazad i poslalo veoma lošu poruku evropskim partnerima u vrijeme kada se očekuje kandidatski status za Evropsku uniju.
 
Podsjećaju da je Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od osam temeljnih uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Zato se, kako kažu, ne smiju dozvoliti ovakvi pokušaji gušenja slobode medija i pritiska na novinare i medije, posebno one koji kritički izvještavaju o potezima vlasti i otkrivaju korupcijske afere u koje su umiješani bh. političari.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.