BHRT najavio privremeni prekid emitovanja

BHRT najavio privremeni prekid emitovanja

BHRT najavio privremeni prekid emitovanja

Radio-televizija Bosne i Hercegovine najavila je da će privremeno prekinuti emitovanje i produkciju programa zbog nagomilanih dugova.

Upravni odbor BHRT-a odlučio je da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa kao posljedicu dugovanja entitetskih emitera od 25 miliona KM. U saopštenju iz BHRT-a navode da Radio-televizija Federacije BiH duguje 16,5 miliona a Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM javnom emiteru na državnom nivou.

„Institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa“, poručili su iz BHRT-a, „Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou“.

Uposlenici BHRT-a su nekoliko puta održali protestne skupove na kojima su pokušali upozoriti na teškoće s kojima se suočavaju i na finansijske probleme u kojima se nalaze.

S krajem juna prestaje da važi dosadašnji model prikupljanja RTV takse, uz račune za fiksne telefonske priključke, a za redovno minimalno poslovanje BHRT-u nedostaje oko pola miliona maraka mjesečno.

Izvor: BHRT