BiH nazadovala za devet mjesta na Svjetskom indeksu medijskih sloboda

BiH nazadovala za devet mjesta na Svjetskom indeksu medijskih sloboda

BiH nazadovala za devet mjesta na Svjetskom indeksu medijskih sloboda

Norveška u Evropi ostaje u vrhu Svjetskog indeksa slobode štampe te i dalje zauzima prvo mjesto. 
 
foto: RSF
 
Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu koji su objavili Reporteri bez granica, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.
 
Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mjesta u odnosu na izvještaj iz 2021. godine, i sada je na 79. mjestu u kategoriji „problematičnih zemalja“. U istoj kategoriji su i BiH, Slovenija (54. mjesto), Sjeverna Makedonija (57. mjesto) te Crna Gora (63. mjesto). Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji “zadovoljavajućih”.
 
U najnovijem izvještaju Reportera bez granica navodi se da se u svijetu dogodila dvostruka polarizacija, pojačana informacijskim haosom, prisutna kako u pojedinačnim državama, tako i u odnosu među državama na međunarodnom nivou.  Na osnovu izvještaja za 2022. godinu, koji procjenjuje stanje novinarstva u 180 zemalja i teritorija, ukazuje se na katastrofalne efekte informacijskog haosa koji su posljedica djelovanja globaliziranog i nereguliranog online informativnog prostora, a koji potiče širenje lažnih vijesti i propagande.
 
Norveška u Evropi ostaje u vrhu Svjetskog indeksa slobode štampe, te i dalje zauzima prvo mjesto. Iznenađenje je da je Estonija zauzela četvrto mjesto, a Litvanija deveto. U pitanju su dvije bivše komunističke države i sada su među prvih deset po slobodi medija, dok Holandija, koja je ranije bila u prvih deset, više to nije i nalazi se na 28. mjestu. Grčka je na 108. mjestu i zamijenila je Bugarsku (91) na posljednjem mjestu u Evropi.
 
U Njemačkoj (16.), Francuskoj (26.), Italiji (58.) i Holandiji, novinari su fizički napadnuti, a na cijelom kontinentu su se suočavali s uvredama i prijetnjama svih vrsta.
 
Ističe se i da su evropske institucije počele provoditi mjere zaštite za novinare i slobodu štampe, a pokrenule su i postupak protiv Mađarske (85.) zbog kršenja evropskog zakona. Takođe, zabranili su medije koji šire rusku propagandu u kontekstu invazije na Ukrajinu (106.).
 
U izvještaju se navodi i da je pojačana represija u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.
 
“Novinari su ubijani i ozljeđivani na terenu, razina cenzure je takva da nije viđena od sovjetskog perioda, šire se masovne dezinformacije. U istočnoj Evropi, pored ljudskih tragedija, rat koji Rusija (plasirana na 155. mjestu) vodi protiv Ukrajine, stvara razorne posljedice po slobodu medija u regiji”, ističe se u izvještaju.
 
Dodaje se i da je čak pet novinara i medijskih radnika poginulo u pucnjavama tokom prvog mjeseca ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.