CFWIJ: U martu zabilježena 32 prekršaja nad novinarkama

CFWIJ: U martu zabilježena 32 prekršaja nad novinarkama

CFWIJ: U martu zabilježena 32 prekršaja nad novinarkama

Turska je zemlja sa najvećim brojem prijavljenih prekršaja nad novinarkama.
 
foto: Joppe Spaa on Unsplash
 
Ubistvo, uznemiravanje, pritvor, samo su neki od 32 prekršaja nad novinarkama koji su dokumentovali u Koaliciji za žene u novinarstvu (CFWIJ) u mjesecu martu 2022. godine.

Ubijene dvije novinarke
 
U prethodnom mjesecu ubijene su dvije novinarke u Ukrajini. Ukrajinska novinarka koja je radila sa Fox Newsom Oleksandra Kuvshynova i snimatelj Pierre Zakrzewski ubijeni su 14. marta u blizini Kijeva, dok je reporterka The Insidera Oksana Baulina ubijena u Kijevu 24. marta.

Prijetnje po život
 
Urednica talijanskih medija Cronache di Caserta i Cronache di Napoli Maria Bertone dobila je pismo od zatvorenika u kojem se navodi da će biti “dignuta u zrak”.
 
Zemlje s najvećim brojem prijavljenih prekršaja nad novinarkama
 
Turska je prva zemlja na ovoj listi gdje je prijavljeno deset slučajeva pravnog uznemiravanja i seksističkih napada na novinarke.
 
U Ukrajini, CFWIJ je dokumentovao šest slučajeva fizičkog napada, pritvora i ubistva novinarki, dok je Rusija na trećem mjestu sa zabilježenih pet slučajeva pritvora.
 
Organizacija CFWIJ je evakuisala 320 žena iz Afganistana, među kojima su novinarke, aktivistice i zagovornice prava žena.
 
Zarobljene dvije novinarke
 
U Ukrajini su zarobljene dvije novinarke. Viktoria Roshchina, zaposlena na ukrajinskoj televiziji Hromadske, nestala je 16. marta. Puštena je deset dana kasnije.
 
Kako piše CFWIJ, ukrajinsku novinarku Irinu Dubchenko ruske snage su uhapsile 26. marta u ukrajinskom gradu Rozivka nakon čega je odvedena u Donjeck i od tada nije viđena. 
 
Privedeno osam novinarki
 
U Indiji je novinarka Rana Ayyub nakratko zadržana na aerodromu u Mumbaju nakon čega joj je izrečena zabrana putovanja u London.
 
U Palestini su novinarku iz te zemlje Bushru Al-Taweel izraelske snage zatvorile po četvrti put u posljednjih nekoliko godina. Uhapšena je na kontrolnom punktu u Nablusu 22. marta i u zatvoru će provesti tri mjeseca. 
 
U Rusiji su privedene četiri novinarke. Marina Ovsyannikova, urednica na ruskoj državnoj televiziji Channel One, držana je u pritvoru tokom jedne noći nakon čega je kažnjena zbog “kršenja zakona o protestima”. Tri ruske novinarke zaposlene na portalu Sota.Vision takođe su uhapšene.
 
I u Ugandi je zabilježeno hapšenje novinarki i to Faridah Bikobere i Lillian Luwedde koje su zaposlene na televizijskom kanalu Alternative Digitalk. 
 
U izvještaju Koalicije za žene u novinarstvu navodi se i jedanaest slučajeva ”pravnog uznemiravanja” novinarki. Po jedna od njih je iz Kine i Indije, dok se u Turskoj vode, ili su završeni, pravni procesi protiv osam novinarki.
 
Pobrojani su i fizički napadi, seksizam, uvrede i online maltretiranje. Kompletan izvještaj možete pronaći na ovom linku.
 
Izvor: CFWIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.