Charlie Hebdo: Novinarka napustila magazin zbog blage uređivačke politike

Charlie Hebdo: Novinarka napustila magazin zbog blage uređivačke politike

Charlie Hebdo: Novinarka napustila magazin zbog blage uređivačke politike

Jedna od najistaknutijih novinarki satiričnog magazina prestaje s radom jer se ne slaže s njegovom novom uređivačkom politikom.
 
Foto: YouTube/Women in the World
 
Zineb El Rhazoui odlučila je dati otkaz u Charlie Hebdou jer smatra da je francuski magazin postao blaži prema islamskom ekstremizmu i više ne crta karikature poslanika Muhameda.
 
"Sloboda pod bilo koju cijenu je ono što sam voljela kod Charlie Hebdoa, gdje sam radila u velikim nedaćama", izjavila je novinarka, piše Guardian.
 
Već u septembru Rhazoui je najavila da odlazi nakon što su magazin potresli unutrašnji nesporazumi i odlasci karikaturiste Luza i kolumniste Patricka Pellouxa.
 
Rhazoui, koja je poznata i kao najzaštićenija žena u Francuskoj, uvijek je okružena policijskim čuvarima. 
 
Novi urednik Riss funkciju je preuzeo od Stephanea Charbonniera, koji je ubijen u napadu 2015. godine. Riss smatra da su ljudi postali još više netolerantni prema magazinu.
 
"Ako bismo napravili naslovnicu koja prikazuje karikaturu poslanika Muhameda sada, ko bi nas branio?"
 
Prošle godine, urednik je izjavio kako više neće crtati karikature Muhameda: "Uradili smo svoj posao. Odbranili smo pravo na karikaturu."
 
Rhazoui koja je za vrijeme napada bila u Maroku, izjavila je kako godinu nije napisala ni red za magazin, iako je u tom periodu objavila dvije knjige.