China Digital Times: Vlasti u Šangaju medijima zabranili korištenje izraza “lockdown”

China Digital Times: Vlasti u Šangaju medijima zabranili korištenje izraza “lockdown”

China Digital Times: Vlasti u Šangaju medijima zabranili korištenje izraza “lockdown”

“Za razliku od Wuhana, Šangaj nikada nije proglasio lockdown, tako da nema 'ukidanja lockdowna’”, navodi se u direktivama.
 
foto: Pixabay
 
Vlasti u Šangaju navodno su naredile medijima da se suzdrže od upotrebe izraza lockdown dok izvještavaju o strogim protokolima i kraju dvomjesečne izolacije u gradu koja je uslijedila usljed povećanog broja zaraženih COVID-19.
 
Ove sedmice ponovo je otvoren kineski grad u kojem živi 25 miliona ljudi te je većina stanovnika ponovo mogla napustiti svoje domove, otići na posao i koristiti javni prevoz nakon više od 60 dana što su proveli zatvoreni.
 
U četvrtak, prema direktivama koje su procurile, kineskim medijima je rečeno da mogu izvještavati o promjenama u ograničenjima u kretanju, ali im je naređeno da ne koriste frazu “ukidanje lockdowna”.
 
“Za razliku od Wuhana, Šangaj nikada nije proglasio lockdown, tako da nema 'ukidanja lockdowna’”, navodi se u direktivama koje je objavila web stranica sa sjedištem u Kaliforniji China Digital Times, a čiji fokus vijesti je baziran na cenzurisanim i blokiranim stranicama u Kini, odakle su naveli da se takve direktive ponekad dostavljaju medijima usmeno, dok iz Guardiana pišu da oni još nisu provjerili da li je taj dokument autentičan. Nejasno je i koji je ogranak vlade izdao direktivu jer je China Digital Times izostavio ime tijela koje je izdalo ove instrukcije kako bi zaštitio njihov izvor.
 
“Svi dijelovi Šangaja su podvrgnuti suzbijanju i suspenzijama u statičnom stilu upravljanja, ali ključne funkcije grada su nastavile funkcionisati tokom ovog perioda. Naglasite da su mjere bile privremene, uslovne i ograničene”, dodaje se.
 
Više od dva mjeseca stanovnici Šangaja bili su uglavnom zatvoreni u svojim stanovima a restrikcije je obilježila i nestašica hrane i problemi u pristupu medicinskoj njezi. 
 
„Pod jakim rukovodstvo Centralnog komiteta Komunističke partije sa drugom Xi Jinpingom, nakon više od dva mjeseca neprekidnih borbi, teška bitka za odbranu Šangaja postigla je veliku prekretnicu”, navodi se u pismu koje su objavile tamošnje vlasti. “Ovo je trenutak kojeg smo svi čekali. Želimo da se zahvalimo svim građanima Šangaja na podršci i posvećenosti”, dodaje se.
 
Ukidanje ograničenja uslijedilo je nakon što su vlasti proglasile “efikasnu kontrolu nad epidemijom”, no navedeno je i da to ne znači da će svaka osoba u svakom okrugu grada moći odjednom slobodno da se kreće.
 
Stanovnici će i dalje morati nositi maske u javnosti i izbjegavati okupljanja, dok su restorani i dalje zabranjeni. Prodavnice mogu raditi sa 75 posto kapaciteta, dok će teretane biti naknadno otvorene. U Šangaju će stanovnici morati raditi testiranje na COVID-19 svakih 72 sata da bi ušli u tržne centre, kancelarije ili koristili podzemne željeznice i autobuse, a oni koji su pozitivni i njihovi bliski kontakti morat će ići u karantenu. 
 
U četvrtak, novinar sa sjedištem u Šangaju, Thomas Yau, izvijestio je da se njegovo susjedstvo već vratilo u izolaciju zbog usamljenog slučaja, odnosno osobe zaražene COVID-19 koja je hodala ulicom.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.