CIN proslavio 15. rođendan

CIN proslavio 15 rođendan

CIN proslavio 15. rođendan

Foto: CIN

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je obilježio 15 godina postojanja. Svečanosti u Sarajevu prisustvovao je veliki broj novinara, partnera i donatora.

Prisutnim se obratila izvršna direktorica CIN-a Leila Bičakčić, govoreći o počecima rada Centra: „Istraživačko novinarstvo na naš način je nov i svjež pristup koji je polako, ali sigurno našao svoje mjesto u bh. novinarstvu. Danas smo višestruko citiran izvor informacija, prvo mjesto na kojem kolege novinari traže materijale za svoje priče i posljednja šansa za građane koji su izgubili bitku sa sistemom“.

Kao prvi tim istraživačkih novinara na ovim prostorima za deceniju i po novinari CIN-a su otkrili korupcijske afere, kriminal i zloupotrebe koje su imale značajan utjecaj na javnost i izazvale pozitivne promjene u društvu. Pisali su o korupciji, zloupotrebama u javnim preduzećima i političkim pozicijama i nepotizmu prilikom zapošljavanja. O uspjehu CIN-a svjedoči 40 međunarodnih i domaćih nagrada.

CIN je osnovan 2004. godine uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i Journalism Development Group. 

Izvor: CIN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.