Daily Telegraph uklanja detektore pokreta sa stolova zaposlenih

Daily Telegraph uklanja detektore pokreta sa stolova zaposlenih

Daily Telegraph uklanja detektore pokreta sa stolova zaposlenih

Nakon burnih reakcija izazvanih instalacijom detektora pokreta ispod stolova svojih reportera, britanski Daily Telegraph objavio je da će uređaji biti uklonjeni po brzom postupku.

Telegraphovo objašnjenje za postavljanje detektora pokreta navodi da je razlog za ovo bilo četverosedmično mjerenje potrošnje energije u zgradi, no zaposleni smatraju da se zapravo radi o načinu da se prati kada su za svojim radnim stolovima i da se, na osnovu prikupljenih podataka, uvede sistem dijeljenja radnog prostora. Zaposleni su u ponedjeljak zatekli kutije instalirane ispod svojih stolova i, guglanjem imena proizvođača, ustanovili da se radi o sistemu OccupEye, koji prati da li osoba koristi sto i podatke o tome šalje onome ko je sistem ugradio. Web sajt kompanije OccupEye se, unatoč objašnjenju menadžmenta Telegrapha, ne fokusira na okolišne faktore već na ostvarivanje potencijalnih ušteda smanjenjem radnog prostora i smještanja većeg broja osoblja u manji prostor, prenosi Buzzfeed, koji je prvi objavio priču.

Kontroverzni potez uprave Telegrapha privukao je kritike Nacionalne unije novinara (NUJ), koja je potez okarakterisala kao "nadzor Velikog brata" i upozorila na poštivanje privatnosti zaposlenih i ograničenja u prikupljanju podataka o njima. Četiri sata nakon što je vijest objavljena u online medijima, menadžement Daily Telegrapha je odlučio povući uređaje i "pronaći alternativni način prikupljanja podataka o okolišnoj održivosti".

Izvor: Financial Times, Buzzfeed, Guardian