Danskoj novinarki Matildi Kimer ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju

Danskoj novinarki Matildi Kimer ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju

Danskoj novinarki Matildi Kimer ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju

Ukrajinske vlasti su označile ovu novinarku “proruskom”.
 
foto: DR / Lau Svensson
 
Nagrađivanoj novinarki Matilde Kimer, koja radi kao dopisnica danske državne televizije (DR) od 2014. godine i izvještava o Rusiji i Ukrajini od aneksije Krima, ukrajinske vlasti su zabranile ulazak u tu zemlju, piše Evropska federacija novinara (EFJ).
 
Njena novinarska akreditacija joj je oduzeta nakon što su je označili “proruskom”. 
 
Urednik vanjske politike DR-a Niels Kvale nazvao je optužbe Ukrajine “potpuno nedokumentovanim i ludim”, dok je Kimer kazala da ne radi ništa drugo osim što informiše Dance o tome šta se dešava u Ukrajini.
 
Na decembarskom sastanku u Kijevu, kako je Kimer kazala za Reuters, ukrajinska služba sigurnosti (SBU) je navela da ona “širi rusku propagandu” i da se čini da njene objave na društvenim mrežama simpatizuju Rusiju. Prema njenim riječima, služba sigurnosti nije pružila dokaze o njihovim navodima. Reuters napominje da ni SBU ni ukrajinsko Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na njihove zahtjeve za komentar u vezi sa ovim slučajem.
 
EFJ podsjeća da je Kimer na svojoj Facebook stranici dijelila linkove nekih od svojih izvještaja, uključujući one o proruskim demonstracijama.
 
Ukrajinske vlasti su rekle da će joj biti vraćena akreditacija ukoliko bi dijelila informacije koje joj oni direktno dostavljaju. Kimer je kazala da je odbila da kao nezavisna novinarka piše priče koristeći materijale koje je proizveo bilo ko drugi osim nje.
 
Evropska federacija novinara u svome saopštenju navodi da se pridružuje Danskom sindikatu novinara (DJ) u osudi ove prijetnje nezavisnom novinarstvu i poziva na vraćanje akreditacije novinarki.
 
„Ogorčena sam ovim napadom na slobodu medija. Ako država insistira na tome da se etiketira kao demokratija, ona mora zaštititi nezavisnost medija. Svi imamo ogromnu potrebu da talentovani novinari budu naše oči i uši na terenu u Ukrajini, i očito je da ukrajinske vlasti to moraju da poštuju”, kazala je Tine Johansen, predsjednica Danskog sindikata novinara.
 
Iz Danskog sindikata novinara je saopšteno da su poslali pismo ukrajinskom ambasadoru u Danskoj i danskom ministru vanjskih poslova u kome osuđuju zabranu ulaska u Ukrajinu ovoj novinarki.
 
U augustu ove godine, Kimer je zabranjen ulazak u Rusiju na deset godina kada se Moskva obrušila na zapadne medije. Posljednja zabrana ulaska u Ukrajinu, kako navodi EFJ, čini Kimer jednu od rijetkih osoba kojima je službeno zabranjen ulazak u obje zemlje.
 
Izvor: EFJ, Reuters
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.