Direktor TikToka sa evropskim zvaničnicima razgovarao o novim digitalnim propisima

Direktor TikToka se sastao sa evropskim zvaničnicima

Direktor TikToka sa evropskim zvaničnicima razgovarao o novim digitalnim propisima

TikTok se suočava sa sve većim nadzorom Zapada zbog privatnosti podataka.
 
foto: Solen Feyissa on Unsplash
 
Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew sastao se 10. januara sa zvaničnicima Evropske unije (EU) kako bi razgovarali o novim digitalnim propisima u EU, javlja Associated Press (AP). Na sastancima je Chew, prema pisanju Reutersa, nastojao uvjeriti EU da će ova platforma društvenih mreža poštovati sve stroža tehnološka pravila i obaveze u vezi s privatnošću i sigurnošću djece.
 
Aplikacija za kratka videa koja je u kineskom vlasništvu suočena je sa sve većim nadzorom zapadnih vlasti zbog privatnosti podataka, cyber sigurnosti i dezinformacija.
 
Na sastancima u Briselu, izvršni direktor TikToka sa četiri zvaničnika iz izvršne komisije EU, razgovarali su o zabrinutostima u vezi sa sigurnosti djece, kao i o istragama o korisničkim podacima koji navodno stižu u Kinu.
 
U poređenju sa njegovim rivalima Metom i Twitterom, TikTok ima relativno nizak profil kod regulatora u EU, bloku od 27 zemalja.
 
TikTok je izuzetno popularan među mladima, a postoji bojazan da bi ga Peking mogao iskoristiti za prikupljanje korisničkih podataka ili promicanje prokineskih narativa ili dezinformacija. TikTok je u vlasništvu ByteDance, kineske kompanije koja je svoje sjedište preselila u Singapur 2020.
 
Američke savezne države, uključujući Kanzas, Wisconsin, Louisianu i Virginiju, zabranile su aplikaciju za dijeljenje videa na državnim uređajima za vladine radnike.
 
Strahove su potaknuli novinski izvještaji od prošle godine da je tim sa sjedištem u Kini nepropisno pristupio podacima američkih korisnika TikToka, uključujući podatke dva novinara, u sklopu programa tajnog nadzora.
 
Takođe postoji zabrinutost da kompanija šalje mnogo korisničkih podataka u Kinu, kršeći stroga evropska pravila o privatnosti. Nadzorni organi EU za zaštitu podataka u Irskoj otvorili su dvije istrage u vezi s TikTokom, uključujući jednu o prenosu ličnih podataka u Kinu.
 
“Računam da će TikTok u potpunosti ispuniti svoje obaveze i učiniti više u poštivanju zakona EU i povratku povjerenja evropskih regulatora“, izjavila je Vera Jourova, komesarka za vrijednosti i transparentnost, nakon sastanka sa Chewom. 
 
Jourova je navela da je Chewu govorila i o sigurnosti djece, širenju ruskih dezinformacija na toj platformi i transparentnosti plaćenog političkog sadržaja.
 
Caroline Greer, TikTokova direktorica za javnu politiku i odnose s vladom, napisala je na Twitteru da je sastanak u Briselu bio konstruktivan i koristan.
 
“Sigurnost na mreži i izgradnja povjerenja su naš prioritet broj jedan”, navela je Greer u tweetu.
 
Iz kompanije ove društvene mreže kazali su da sigurnost podataka shvataju ozbiljno i da su otpustili zaposlenike ByteDancea koji su bili uključeni u neprikladan pristup korisničkim podacima.
 
Izvršna potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager, koja je zadužena za pitanja konkurencije i antimonopolskih pitanja, sastala se s Chewom kako bi “razmotrila kako se kompanija priprema za ispunjavanje svojih obaveza prema uredbi Evropske komisije, odnosno Zakonu o digitalnim uslugama i prema Zakonu o digitalnim tržištima”. 
 
Zakon o digitalnim uslugama ima za cilj čišćenje štetnih sadržaja s internetskih platformi, a Zakon o digitalnim tržištima osmišljen je da obuzda moć velikih digitalnih kompanija.
 
Razgovarali su i o privatnosti i obavezama prenosa podataka u odnosu na nedavne izvještaje o “agresivnom prikupljanju podataka i nadzoru u SAD-u”.
 
Chew se također sastao sa evropskim komesarom za pravosuđe Didierom Reyndersom i komesarkom za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.
 
Reynders je na Twitteru napisao da je “insistirao na važnosti” da TikTok u potpunosti poštuje pravila o privatnosti EU i da sarađuje sa irskim regulatorom.
 
“Također smo razmotrili opredijeljenost kompanije da se bori protiv govora mržnje na internetu i garantuje zaštitu svih potrošača, uključujući djecu,” naveo je.
 
Chew bi takođe trebao 19. januara održati online sastanak sa Thierryjem Bretonom, evropskim komesarom za digitalnu politiku.
 
Izvor: AP, Reuters
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.