Egipatski online mediji pružaju otpor cenzuri

Egipatski online mediji pružaju otpor cenzuri

Egipatski online mediji pružaju otpor cenzuri

Online mediji u Egiptu našli su se na udaru vlade koja sedmicama gasi na desetine news portala.
 
Egipatski nezavisni online mediji pokušavaju pronaći načine da se odupru vladinom blokiranju online sadržaja zbog kojeg je trenutno cenzurisano 118 stranica.
 
Blokirani mediji nastoje učiniti svoj sadržaj dostupnim egipatskim građanima putem privatnih virtuelnih mreža VPN koje su još uvijek dostupne. Međutim, ta metoda borbe protiv cenzure i dalje nije široko rasprostranjena u Egiptu, a i oni koji je koriste osjetili su drastičan pad u broju posjetilaca, pišu Reporteri bez granica. Neki mediji postavljaju svoj sadržaj na druge srodne stranice ili na Facebook koji je veoma popularan u Egiptu.
 
Cenzurisanje egipatskih stranica započelo je krajem maja kada je blokirano oko 60 portala, a broj blokiranih medija i dalje raste. To je najveća cenzura interneta još od 2011. godine kada je vlada Egipta sasvim isključila pristup internetu.
 
Više od pola blokiranih stranica su news portali, a većina ih se smatra platformama militarnih režima. Međutim, neke od njih su "jednostavno mediji na arapskom ili engleskom jeziku čija nezavisnost nervira režim", navode Reporteri bez granica.
 
Egipat zauzima 161. mjesto prema Indeksu medijskih sloboda na listi od 180 zemalja.
 
Izvor: RSF