The Guardian: Facebook prespor u djelovanju protiv grupa koje zarađuju od širenja teorija zavjera o COVID-19

The Guardian: Facebook prespor u djelovanju protiv grupa koje zarađuju od širenja teorija zavjera o COVID-19

The Guardian: Facebook prespor u djelovanju protiv grupa koje zarađuju od širenja teorija zavjera o COVID-19

Na više od 100 Instagram naloga se promovišu opasni antivakserski stavovi i prodaju proizvodi za detoksikaciju, evidentirao je Ured za istraživačko novinarstvo iz Londona.

foto: unsplash

Promocijom dodataka ishrani, kao i wellness kurseva, teoretičari zavjere žele zaraditi na milionima pratilaca koje su dobili tokom pandemije koronavirusa na Instagramu a, kako piše The Guardian, Ured za istraživačko novinarstvo iz Londona je na toj drušvenoj mreži koja je u vlasništvu kompanije Facebook, evidentirao više od 100 takvih naloga koji takve proizvode promovišu za skoro šest miliona korisnika.

The Guardian piše da Facebook insistira na tome da poduzme što više aktivnosti u sprečavanju širenja dezinformacija o zdravlju, ali da raste popularnost onih koji na toj platformi šire teorije zavjere.

U prva tri mjeseca ove godine je, kako se navodi, popularnost od skoro milion pratilaca steklo 100 takvih naloga što potencijalno znači da je Facebook prekršio svoje obaveze prema vladi Ujedinjenog Kraljevstva iz novembra prošle godine prema kojima je bio dužan raditi na zaustavljanju korisnika koji zarađaju od dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa na toj društvenoj mreži.

Takvi nalozi uključuju i Instagram grupu Health Freedom for Humanity čiji je direktor i suosnivač Alec Zeck a koja, kako piše The Guardian, ima 85.000 pratilaca. Navodi se da se na toj Instagram grupi objavljuje niz obmanujućih tvrdnji, uključujući i onu da koronavirus nikada nije izolovan, kao i da ta grupa upućuje na stranicu linktr.ee koja svoje korisnike usmjerava prema drugim sponzorima i proizvodima za prodaju.

The Guardian piše, da na stranici linktr.ee Zeck usmjerava svoje korisnike na stranicu za “detoksikaciju teških metala” na kojoj se prodaje 95 boca spreja za koji se tvrdi da od navedenih metala čisti mozak i tijelo. Sponzor te stranice je, kako se navodi Kylee Zeck, supruga Aleca Zecka.

Potpredsjednik Instagram grupe Health Freedom for Humanity je kiropraktičar Tommy John koji, kako piše The Guardian, tvrdi da koronavirus ne postoji, a navodi se i da osim što putem ličnog Instagram profila promoviše navedenu grupu, John upućuje pratitelje na web stranicu sa prodajom majica na kojima pišu slogani poput: “To nije pandemija. Još je gore”.

Kao član te Instagram grupe se navodi i psiholog Joseph Yi koji je rekao kako vjeruje da maske nisu učinkovite i da su testovi za COVID-19 prevara.

The Guardian piše i da mnoge antivakserske grupe i influenseri lažno tvrde da se u vakcinama koriste količine tragova teških metala, poput aluminija, koje uzrokuju zdravstvene probleme.

Iako Facebook i Instagram ne zarađuju direktono od ovakvih primjera zarade, njihov poslovni model se oslanja na zadržavanje publike, a The Guardian piše da su Facebook, Instagram i YouTube često izloženi kritikama zbog toga što privlače korisnike ka ektremističkim sadržajima ili teorijama zavjere.

The Guardian navodi da je iz Facebooka saopšteno kako iz te kompanije poduzimaju korake kako bi uklonili dezinformacije o koronavirusu, uključujući i lažne podatke o odobrenim vakcinama protiv tog virusa, te da su, nakon što je Ured za istraživačko novinarstvo kontaktirao Facebook, na toj društvenoj mreži uklonjeni brojni nalozi, uključujući i one koji pripadaju Health Freedom for Humanity i Zecku.

Izvor: The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.