Hrvatska: Ministarstvo kulture više neće financirati rad neprofitnih medija

Hrvatska: Ministarstvo kulture više neće financirati rad neproftinih medija

Hrvatska: Ministarstvo kulture više neće financirati rad neprofitnih medija

Ministarstvo kulture Hrvatske uopće neće financirati neprofitne medije ove godine, što je najnovija posljedica politike nove vlade prema medijima u Hrvatskoj, smatraju novinarska udruženja.

Neprofitni mediji u Hrvatskoj, među kojima su H-Alter, Forum.tm i drugi, neće imati na raspolaganju sredstva koja je ranijih godina Vlada Republike Hrvatske davala neprofitnim medijima, piše HND.

U novom budžetu Republike Hrvatske, usvojenom u martu 2016. godine, pokazano je da financiranja u ovoj godini uopće neće biti.

“Sredstva koja se nalaze na poziciji neprofitnih medija su ustvari sredstva koja su namijenjena plaćanju obveza iz prethodne godine za programe koji su ugovoreni i ostalo je za platiti odgovarajuće razlike do ugovorenih iznosa u skladu s dostavljenim izvješćima korisnika potpora u 2015. godini”, kaže se u objašnjenju Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dio medija je i ranije burno reagirao nakon smanjenja budžeta za medije trećeg sektora u Hrvatskoj i raspuštanja Povjerenstva za neprofitne medije.

Budžet za financiranje neprofitnih medija ove godine je smanjen više od pet puta, unatoč činjenici da su povećani i budžet Ministarstva i prihodi od igara na sreću, odakle se neprofitni mediji financiraju.

Hrvatsko novinarsko društvo prenosi da ovo znači da će iznos od 613 tisuća kuna, koliko je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu namijenjeno neprofitnim medijima, biti raspoređen projektima ugovorenima u 2015., dok se za nove projekte iz sektora neprofitnih medija Ministarstvo potpuno zatvara.

I drugi važan izvor financiranja neprofitnih medija, Fond za pluralizam, ove se godine, odlukom prethodne Vlade, našao pod proračunskom kapom Ministarstva kulture. No, iz tog ministarstva tvrde kako promjena u odlučivanju neće biti, prenosi HND.

Pomoćnik ministra kulture, Blaž Žilić, hrvatskom je tportalu rekao da novac ukinut neprofitnim medijima odlazi na poticanje književnog izdavaštva, dok je ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, politiku raspodjele budžeta Ministarstva novinarima u zagrebačkoj Gradskoj upravi objasnio štednjom.

"Proračun je utemeljen u gospodarskim prilikama u kojima živimo i okvirno je u razini prošlogodišnjega. Vrijeme je štednje. Naravno, želja nam je da se sustavni pad proračunskih izdvajanja za kulturu time i prekine. To je novac poreznih obveznika. Pazit ćemo na svaku kunu i taj novac raspoređivati prema kulturnim potrebama, ali i konkretnim ocjenama pojedinih projekata", rekao je Hasanbegović.

Izvor: HND, Novi list, tportal