IFEX: Facebook i Twitter cenzurišu sadržaj koji dokumentuje brutalnost izraelske policije

Facebook i Twitter moraju odmah prestati cenzurisati palestinski sadržaj

IFEX: Facebook i Twitter cenzurišu sadržaj koji dokumentuje brutalnost izraelske policije

Međunarodne organizacije pozvale su društvene mreže da prestanu ušutkivati korisnike koji protestuju i dokumentuju iseljenja palestinskih porodica iz njihovih domova.

foto: pixabay

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju Facebook i Twitter da prestanu sa sistemskim uklanjanjem sadržaja kojim korisnici dokumentuju iseljenja palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah u Jerusalemu, ukazujući da uklanjanje takvog sadržaja predstavlja cenzuru, piše IFEX-mreža organizacija koje promovišu slobodu izražavanja i informisanja.

IFEX piše da su prethodnih dana korisnici na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter dokumentovali i osuđivali brutalnost izraelske policije i napade jevrejskih stanovnika na palestinske aktiviste i stanovnike koji mirno protestuju zbog prijetnji da će biti iseljeni iz svojih domova u naselju Sheikh Jarrah, a na stotine postova i naloga koji evidentiraju takva kršenja izbrisano je sa Instagrama i Twittera bez objašnjenja.

Međunarodne organizacije civilnog društva, među kojima su 7amleh - Arab Center for the Advancement of Social Media, Article 19, Electronic Frontier Foundation (EFF), Gulf Centre for Human Rights (GCHR), Social Media Exchange (SMEX) i druge, zahtijevaju od tih društvenih mreža da zaustave uklanjanje takvog sadržaja, vrate takve naloge i pruže jasno i javno objašnjenje zbog čega je takav sadržaj uklonjen.

IFEX piše da samovoljne i netransparentne odluke navedenih društvenih mreža predstavljaju povredu osnovnih prava Palestinaca, uključujući njihovo pravo na slobodu izražavanja, te pravo na slobodu udruživanja i okupljanja online na šta su se Facebook i Twitter obavezali poštovati u skladu sa Vodećim načelima UN-a o poslovanju i ljudskim pravima.

Uklonjeni sadržaj i suspendovani računi na Instagramu i Twitteru, kako se navodi, su dio dokumentovanja i izvještavanja o dešavanjima u Sheikh Jarrahu, kao i osude izraelske politike etničkog čišćenja, apartheida i progona. Ova kršenja, kako piše IFEX, nisu ograničena samo na palestinske korisnike, već utiču i na aktiviste širom svijeta koji društvene mreže koriste za podizanje svijesti o teškoj situaciji u Sheikh Jarrahu.

IFEX piše da su platforme društvenih mreža iznimno značajne za zajednice koje nemaju druge opcije da iznesu svoje zahtjeve za slobodu, pravdu i dostojanstvo, te da prostori na internetu trebaju biti dostupni organizacijama, aktivistima i borcima za ljudska prava u razotkrivanju i dokumentovanju kršenja tih prava na terenu. Zbog toga, navodi IFEX, platforme na internetu trebaju graditi i dosljedno primjenjivati transparentne politike pri moderiranju sadržaja temeljene na međunarodnim standardima ljudskih prava.

Osim pokretanja istrage o slučajevima uklanjanja postova i naloga povezanih sa dešavanjima u Sheikh Jarrahu i njihovog vraćanja na mreže, međunarodne organizacije civilnog društva od Facebooka i Twittera, između ostalog, traže da objave detaljne podatke o zahtjevima koje je podnijela izraelska cyber jedinica, uključujući broj primljenih žalbi, uklanjanje sadržaja, obustave računa i druga ograničenja, zajedno sa detaljima o kategoriji sadržaja koji je uklonjen i/ili vraćen.

Izvor: IFEX

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.