Javni protest gradonačelniku Zenice zbog onemogućavanja prisustva medija na gradskoj sjednici

Javni protest gradonačelniku Zenice zbog onemogućavanja prisustva medija na gradskoj sjednici

Javni protest gradonačelniku Zenice zbog onemogućavanja prisustva medija na gradskoj sjednici

Hitnoj gradskoj sjednici u Zenici prisustvo omogućeno samo predstavnicima Radiotelevizije Zenica.

foto: Grad Zenica

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog, kako se navodi, onemogućavanja prisustva predstavnicima medija hitnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica održanoj 20. avgusta ove godine.

BH novinari pišu da su neposredno prije početka ove sjednice, lokalni mediji iz Zenice prenijeli da je okupljenim novinarima bilo rečeno da će svi moći ući u salu i prisustvovati sjednici, a da je potom gradonačelnik Kasumović rekao da niko od novinara nema pravo prisustvovati sjednici, osim predstavnika Radiotelevizije Zenica kojima je to, za vrijeme pandemije koronavirusa, jedino dopušteno.

“Na negodovanje prisutnih novinara, iz zgrade je izašla predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Zenica Diana Bešić koja je rekla da ona kao predsjedavajuća može pozvati novinare u salu na sjednicu, ali i pored toga, radnici uposleni u Gradskoj upravi su onemogućili ulazak novinarima”, pišu BH novinari.

Iz ovog udruženja istakli su kako zabranjivanje novinarima da prisustvuju sjednici ovog gradskog vijeća predstavlja grubi atak na slobodu medija i njihov rad.

“Nedopustivo je uskraćivanje prava na direktno praćenje događaja koji izazivaju interes javnosti, kao što je to bio slučaj sa pomenutom hitnom sjednicom na kojoj se raspravljalo o problematici u NK Čelik”, pišu BH novinari.

Iz udruženja su istakli da ovo nije prvi put da predstavnici institucija u BiH onemogućavaju novinarima pravo na rad, izvještavanje i pristup javnim informacijama pod izgovorom pandemije i zaštite od koronavirusa.

BH novinari su podsjetili gradonačelnika Kasumovića, predstavnike zeničkih gradskih vlasti, kao i predstavnike drugih bh. institucija, “na zakonsku obavezu svih javnih zvaničnika i predstavnika parlamentarnih tijela da osiguraju pristup javnim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu sa javnim interesom, uz poštivanje svih propisanih mjera sigurnosti i zaštite tokom trajanja pandemije”.

U februaru ove godine, BH novinari su od gradonačelnika Kasumovića zatražili javno izvinjenje zbog izjava koje je tokom gostovanja na N1 televiziji uputio dopisnicima javnih servisa, BHRT-a i Federalne televizije. Kasumović je tada izjavio da su dopisnici javnih servisa iz Zenice “visoki funkcioneri” u političkim strankama. Iz BH novinara su tada saopštili da je riječ o političkim pritiscima i klevetničkim izjavama, kao i da je gradonačelnik Kasumović, bez ikakvih dokaza, optužio novinare javnih servisa da građane Zenice drže u informativnoj blokadi i da samo “na negativan način” izvještavaju o Zenici i njenim lokalnim vlastima.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.