Kampanja solidarnosti s turskim novinarima

Kampanja solidarnosti s turskim novinarima

Kampanja solidarnosti s turskim novinarima

EFJ i IFJ pozivaju organizacije članice i ostale partnere da svojim aktivnostima pomognu turskim kolegama. 
 
Foto: EFJ/IFJ
 
Evropska i Međunarodna federacija novinara pokrenule su kampanju solidarnosti s turskim novinarima zbog novih napada na medije u toj zemlji.
 
Svi koji se žele priključiti kampanji, mogu učestvovati na nekoliko načina – pismom turskim ambasadorima u svojim državama i/ili vladi, potpisom peticije Amnesty Internationala kojom se poziva predsjednik Erdogan da odbrani ljudska prava u Turskoj, kao i dijeljenjem znaka kampanje na društvenim mrežama i web stranicama.
 
Moguće je poslati i novčane priloge za IFH Safety Fund, kojim će se pomoći individualnim molbama iz Turske (bankovni račun: BE64 2100 7857 0052; Swift Code GEBABEBB; communication “Solidarity Turkey”).
 
Podrška je dosad stigla od sljedećih organizacija: SBJ (Bugarska), NUJ (Velika Britanija), SNJ/SNJ-CGT (Francuska), Impressum (Switzerland), FNSI (Italy), IAGJ (Gruzija), Journalistförbund (Švedska, Danska, Finska, Norveška), FAPE (Španija), DJV (Njemačka), Sinos (Srbija), MediaSind (Rumunija) BHN (Bosna i Hercegovina), HND (Hrvatska) AJM (Makedonija), (JAJ) Izrael i FairPress.eu.
 
Izvori: EFJ, HND