Katana pokušala slikati štand SNSD-a, zatim pozvana na informativni razgovor u policiju

Katana pokušala slikati štand SNSD-a, zatim pozvana na ''informativni razgovor'' u policiju

Katana pokušala slikati štand SNSD-a, zatim pozvana na informativni razgovor u policiju

Aktivist SNSD-a pokušao fizički spriječiti novinarku da slika.

Foto: Inforadar

Novinarka portala Inforadara Gordana Katana pozvana je jučer na informativni razgovor nakon prijave aktivista SNSD-a zbog navodnog "uznemiravanja i provociranja". Katana je u ponedjeljak, 9. novembra, na Trgu Krajine u Banjoj Luci slikala štandove političkih stranaka, kao i štand SNSD-a. Jedan od aktivista SNSD-a, kako navode iz Inforadara, je pokušao da je u tome fizički spriječi i oduzme telefon kojim je slikala, a zatim je išao za njom i pratio je dok je slikala ostale štandove. Novinarka je imala novinarsku akreditaciju i obavljala novinarski zadatak.

''Umjesto, dakle, da policija reaguje na to, na pokušaj fizičkog nasrtaja na našu kolegicu i oduzimanje mobitela, da pozove te koji su to radili, oni reaguju na prijavu tih koji su to radili, a koji su naveli da ih je ona uznemiravala fotografisanjem, nekim pogledima. To je van svake pameti ... Ne znam da li bi policija tako reagovala da je u pitanju aktivist neke opozicione stranke'', rekao je Almedin Šišić, urednik portala Inforadar za Media.ba. Dodao je da je Gordana Katana jučer u popodnevnim satima bila na informativnom razgovoru i da je postupanje policije bilo korektno.

Slučaj je prijavio OSCE-u i stranim ambasadama u BiH i kaže da su do sada reakcije došle od novinara i kolega, koji su zvali, prenosili tekstove i informacije o ovom slučaju i dijelili ih na društvenim mrežama. 

Izvor: Inforadar, Buka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.