Komitet za zaštitu novinara: 85 posto ubistava novinara prođe nekažnjeno

Komitet za zaštitu novinara: 85 posto ubistava novinara prođe nekažnjeno

Komitet za zaštitu novinara: 85 posto ubistava novinara prođe nekažnjeno

Cenzura i kontrola medija ohrebrene su nekažnjivošću zločina nad novinarima.

foto: CPJ grafika

Nekažnjivost zbog ubistava novinara utvđena je u 14 zemalja, pokazao je Globalni indeks nekažnjivosti Komiteta za zaštitu novinara, koji rangira zemlje u odnosu na neprocesuiranje ubica novinara.

Na vrhu liste je Somalija, najgora zemlja po ovom pitanju već četvrti put, a pridružile su joj se i Afganistan, gdje je bombaš samoubica targetirao grupu od devet novinara u Kabulu, i Kolumbija gdje je dio gerilaca navodno povezanih sa trgovinom droge kidnapovao i ubio ekvadorsku grupu novinara.

U proteklih deset godina, najmanje 324 novinara je ubijeno širom svijeta a u 85 posto slučajeva niko nije osuđen. Ohrabrujuća je to činjenica, poručuje Komitet za zaštitu novinara, za one koji žele cenzurisati ili konrolisati medija koristeći se nasiljem.

Više od tri četvrtine svih slučajeva desio se u 14 zemalja. Većina novinara su lokalni novinari, a lista zemalja uključuje sigurnosno nestabilne zemlje, kao i one gdje novinari otkrivaju korupciju i kriminal.

Indeks nekažnjivosti se objavljuje svake godine kako bi se obilježio 2. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Indeks nekažnjivosti računa broj neriješenih slučajeva ubistava novinara kao procent populacije svake zemlje. Za ovaj izvještaj, analizirana su ubistva novinara, povezana s poslom koji su radili, koja su se desila između 1. septembra 2008. i 31. augusta 2018. godine a koja su ostala neriješena.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.