Međunarodni institut za štampu: Turska i dalje u krizi

Kriza medijskih sloboda u Turskoj

Međunarodni institut za štampu: Turska i dalje u krizi

foto: IPI

Međunarodni institut za štampu (IPI) i brojne međunarodne organizacije za slobodu medija su nakon trodnevnih sastanaka u Ankari prošle sedmice zaključili da je sloboda medija i vladavina zakona u Turskoj i dalje u krizi uprkos oslobađajućim presudama Vrhovnog suda za pet bivših novinara Cumhuriyeta osuđenih za terorizam i člana Izvršnog odbora Međunarodnog instituta za štampu, Kadrija Dursela, koji je izdržavao zatvorsku kaznu od dvije i pol godine  i koji trenutno ima zabranu putovanja.

Strategija reforme pravosuđa, koju je Vlada Turske najavila u maju ove godine za rješavanje nedostataka u pravosuđu, neće biti vjerodostojna ako ne garantuje nezavisnost pravosuđa i ne okonča progon novinara, saopštili su predstavnici organizacija za slobodu štampe.

Hapšenje velikog broja novinara i njihove zabrane putovanja su posljedica političkih pritisaka na medije zbog kojih je javnosti uskraćeno pravo na slobodan pristup informacijama. Ovi pritisci čine štetu i pravosuđu ove zemlje, zaključili su predstavnici Međunarodnog instituta za štampu.  

Prema Strategiji reforme pravosuđa, Turska bi trebala izmijeniti antiterorističke i zakone o kleveti, ali i zaustaviti progone novinara koji se očituju kroz neutemeljene optužnice, političke presude i teške povrede prava na nezavisno suđenje. Turska bi također trebala izmijeniti član iz Ustava koji trenutno omogućava političku kontrolu nad imenovanjem sudija i tužilaca, što direktno utiče na nezavisnost pravosudnog sistema ove zemlje.

Delegacija za slobodu medija, na čelu sa Međunarodnim institutom za štampu, je pozvala vlasti da uključe građane, novinare i medijske stručnjake kako bi se provela reforma i osigurala nezavisnost sudstva koja je prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima obaveza Turske.

Na sastancima je zaključeno da bi pravosuđe ove zemlje trebalo dati prednost zahtjevima za pritvorene novinare i da se pravo javnosti na pristup informacijama omogući kroz ukidanje blokiranih internet stranica, uključujući Wikipediju, koja je u Turskoj zabranjena više od dvije godine.

Puštanje novinara Cumhuriyeta na slobodu označava zakašnjelu pravdu koja ne može nadoknaditi štetu i vrijeme provedeno u zatvoru, zaključila je Delegacija za slobodu medija. Bivši računovođa Cumhuriyeta, Empre Iper, ostaje u zatvoru, a Delegaciji nije dozvoljeno da ga posjeti.

Sastanci su održani sa predstavnicima Ustavnog suda Turske, Kasacijskim sudom, predstavnicima Ministarstva pravosuđa i Evropske unije, ali i drugim stranim diplomatskim predstavnicima.

Delegaciju za slobodu štampe, koju je okupio Međunarodni institut za štampu (IPI), činili su predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Article 19, Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Evropskog centra za slobodu medija i štampe (ECPMF), Reportera bez granica (RSF) i Međunarodnih udruženja književnika (PEN International i Norwegian PEN).

Izvor: IPIRSFECPMF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.