Medijske organizacije i akademska zajednica protiv gašenja Omladinskog radija

Mediji: Gasi se O radio, redakcija odluku saznala iz drugih medija

Medijske organizacije i akademska zajednica protiv gašenja Omladinskog radija

Informaciju o navodnom gašenju radija uposlenici saznali preko medija.
 
foto: O radio
 
Mediji u Srbiji su izvijestili da se gasi Omladinski radio (O radio) Radio-televizije Vojvodine (RTV) a da su uposlenici u toj redakciji informaciju saznali iz drugih medija.
 
Koalicija za slobodu medija u jučerašnjem saopštenju pozvala je rukovodstvo RTV-a da se izjasni o namjerama u vezi sa daljim funkcionisanjem O radija, poručujući da je apsolutno neprihvatljivo da zaposleni u redakciji o “planu” generalnog direktora RTV-a da ukine taj medij saznaju iz drugih medija, a da im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio takvu “odluku”.

“Plasiranje u javnost navodnih odluka rukovodstva RTV-a o gašenju Omladinskog radija RTV-a preko trećih lica je neprofesionalno, neozbiljno, ali i opasno – jer podseća na metode svojstvene autoritarnim sistemima sklonih samovlašću”, navedeno je u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Koalicija je poručila da ukoliko je takva odluka zaista donesena, način njenog saopštavanja neprihvatljiv je i sa stanovišta odgovornosti rukovodstva RTV-a prema građanima koji finansiraju pokrajinski javni servis.

Takva odluka, ukoliko je donesena, dodaje Koalicija, u suprotnosti je i sa zakonskom ulogom javnih servisa, javnim interesom i ugrožava medijske slobode.

“Podvlačimo da je Zakonom o javnim medijskim servisima posebno istaknuta uloga javnog servisa u ostvarivanju javnog interesa, a O radio je upravo primer medijskog sadržaja koja je u funkciji javnog interesa, primer koji bi trebalo da slede i drugi medijski programi RTV-a, a pre svega kada su u pitanju informativni sadržaji”, ističe se iz Koalicije za slobodu medija.

O radio je, kako navodi Koalicija za slobodu medija, multimedijalna platforma namijenjena mladima, koji promoviše najviše standarde etike i profesije.

“Posebna vrednost O radija jeste u tome što se obraća mladoj publici, populaciji koja je apsolutno marginalizovana u javnom prostoru, što potvrđuju brojna relevantna istraživanja”, navedeno je u saopštenju Koalicije.

Podsjetili su da je ovaj medij ove godine trebalo da obilježi deset godina od osnivanja, te da je više puta nagrađivan. 

Novosadska novinarska škola je takođe javno apelovala na rukovodstvo RTV-a i njenog direktora Gorana Karadžića da ne ukida svoj online radio za mlade nego da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje.

“Svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog, ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih”, piše u saopštenju Novosadske novinarske škole.

Poručuju da ovakav moderan kanal komunikacije RTV-a ih izdvaja od drugih javnih servisa u regionu.

“Ukidanje ovakvog programa pokrajinskog javnog servisa, koji se po svemu navedenom pozitivno izdvaja, predstavljalo bi grubo kršenje medijskih sloboda, ali bi bilo i pokazatelj da rukovodstvo RTV-a ne želi profesionalno i objektivno da edukuje, informiše i zabavlja mlade u Srbiji”, naglašeno je.

Profesori i asistenti sa Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izrazili su zabrinutost zbog informacija o mogućem gašenju O radija RTV-a i u saopštenju su ocijenili da bi gašenje bilo “neprihvatljivo”.

Ukazali su i da “ukoliko je informacija tačna, način njenog saopštavanja pokazuje nedostatak odgovornosti menadžmenta RTV prema građanima“.

Dodali su da je redakcija O radija tokom desetogodišnjeg postojanja postigla značajne uspjehe i dobila više priznanja.

„Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih, što je uloga koju ovaj medij unutar pokrajinskog javnog medijskog servisa od samog početka ispunjava“, piše u saopštenju.

Odsjek za medijske studije ima višegodišnju saradnju sa O radijom, gdje studenti uspješno primjenjuju znanja kroz praktičan rad.

Time taj radio, kako su naglasili, aktivno doprinosi i edukaciji mladih novinara i novinarki.

Izvor: NUNS, Novosadska novinarska škola, Danas

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.