Meta objavila novi jezički model sistema vještačke inteligencije

Meta objavila LLaMA-u, novi jezički model

Meta objavila novi jezički model sistema vještačke inteligencije

Novi model obučen na 20 jezika sa fokusom na one sa latiničnim i ćiriličnim pismom.

foto: Pixabay

Kompanija Meta predstavila je 24. februara 2023. jezički model koji predstavlja osnovni softver novog sistema vještačke inteligencije (AI) nazvanog LLaMA.

"Objavljujemo novi najsavremeniji AI veliki jezički model pod nazivom LLaMA dizajniran da pomogne istraživačima da unaprijede svoj rad", napisao je izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg u objavi na Facebooku.

Metin LLaMA, skraćenica od Large Language Model Meta AI, bit će dostupan pod nekomercijalnom licencom istraživačima i tijelima povezanim s vladom, civilnim društvom i akademskim krugovima, prenosi Reuters.

LLaMA je istraživački alat za koji Meta kaže da ga dijeli u nadi da će "demokratizovati pristup u ovom važnom polju koje se brzo mijenja". Drugim riječima, kako prenosi The Verge, nadaju se da će pomoći stručnjacima da otkriju probleme jezičnih modela umjetne inteligencije, od pristranosti i toksičnosti do njihove sklonosti jednostavnom izmišljanju informacija.

Veliki jezički modeli "rudare" ogromne količine teksta kako bi sumirali informacije i generisali sadržaj. Oni mogu odgovoriti na pitanja, na primjer, rečenicama koje se čitaju kao da su ih napisali ljudi.

Model, za koji Meta kaže da zahtijeva "daleko manje" računarske snage od prethodnih ponuda, obučen je na 20 jezika sa fokusom na one sa latiničnim i ćiriličnim pismom.

Reuters navodi da se AI pojavio kao svijetla tačka za ulaganja u tehnološku industriju, čije je usporavanje rasta dovelo do ogromnih otpuštanja u tehnološkim kompanijama.

Iz Mete su saopštili da bi LLaMA mogla nadmašiti konkurente koji ispituju više parametara ili varijabli koje algoritam uzima u obzir.

Konkretno, navodi se da verzija LLaMA sa 13 milijardi parametara može nadmašiti GPT-3, nedavnog prethodnika modela na kojem je izgrađen ChatGPT. Iz Mete je saopšteno da LLaMA ima veću količinu "čišćih" podataka i "arhitektonskih poboljšanja".

Javna bitka za dominaciju u tehnološkom prostoru vještačke inteligencije počela je, kako navodi Reuters, krajem prošle godine lansiranjem Microsoftovog OpenAI-ovog ChatGPT-a što je potaknulo tehnološke kompanije poput Alphabeta i kineskog Baidua da predstave svoje ponude.

Meta je u maju prošle godine izdala jezički model OPT-175B, također namijenjen istraživačima. Kasnije su predstavili model nazvan Galactica, koji je mogao pisati naučne članke i rješavati matematičke probleme, kojeg je ubrzo povukao nakon što je generisao lažne odgovore.

Izvor: Reuters, The Verge

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.