Mijatović: Političke strukture moraju prekinuti trend koji ugrožava profesiju novinara

Mijatović: Političke strukture moraju prekinuti trend koji ugrožava profesiju novinara

Mijatović: Političke strukture moraju prekinuti trend koji ugrožava profesiju novinara

U okviru prve zvanične posjete BiH, predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović u prostorijama Mediacentra u Sarajevu sastala se sa predstavnicima medija i civilnog društva.
 
Na sastanku održanom 2.7.2015. razgovaralo se o stanju slobode medija u BiH, napadima i pritiscima na novinare, kao i o procesu digitalizacije u našoj zemlji.
 
U uvodnom izlaganju, Mijatović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su sve državne institucije "otvorile vrata" i bile spremne da razgovaraju. "Po prvi put u protekla tri mjeseca počeli smo dobijati odgovore na pitanja i intervencije koje je moj ured uputio institucijama a tiču se sigurnosti novinara te drugih tehničkih pitanja koja direktno ili indirektno utiču na slobodu medija."
 
Mijatović je ocijenila da je postojeća situacija medijskih sloboda u BiH zabrinjavajuća, te da je nedopustivo da neki slučajevi teških napada na novinare još uvijek nisu rješeni i procesuirani. 
 
"Političke strukture se moraju ozbiljno uhvatiti u koštac i prekinuti trend koji ugrožava profesiju novinara. Novinari ne mogu raditi svoj posao ako nemaju garanciju od organa vlasti da će riješiti slučajeve napada i pritisaka na novinare."
 
Mijatović se osvrnula i na neprovođenje procesa digitalizacije u BiH, zbog čega se, kako dodaje, "može desiti da BiH ostane crna anologna rupa na Balkanu." Nakon razgovora sa više zvaničnika u BiH, ocijenila je da postoji određena vrsta konsenzusa kada je u pitanju rješavanje ovog problema, te je obećala pomoć Ureda OSCE-a i Evropske komisije na tom putu.