Napad na Adija Kebu je atak na slobodu izražavanja

Napad na Adija Kebu je atak na slobodu izražavanja

Napad na Adija Kebu je atak na slobodu izražavanja

Nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesir je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, poručili su BH novinari.

foto: Adi Kebo

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i ugrožavanje sigurnosti Adija Kebe, fotografa portala Žurnal, na kojeg je nasrnuo Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu.

Adi Kebo je napadnut na radnom zadatku, dok je fotografirao firmu Bosnaplast o kojoj novinari Žurnala pripremaju istraživački tekst i koja je u vlasništvu Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i udarce, lider SDA je želio spriječiti snimanje, u jednom je trenutku čak pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir.

Nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesir je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan pokušaj sprečavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanju u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru.

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.