Naslovne stranice svjetskih medija posvećene napadu na Ukrajinu

Naslovne stranice svjetskih medija posvećene napadu na Ukrajinu

Naslovne stranice svjetskih medija posvećene napadu na Ukrajinu

“Putin napad”, “Rat u Evropi”, “Nezamislivo” ali i “Krvavi sukob Rusije i Ukrajine”

Foto: Naslovna stranica Guardiana

Ruski napad na Ukrajinu glavna je tema svjetskih i lokalnih medija. Naslovne stranice širom svijeta 25. 2. 2022. osvanule su sa dramatičnim naslovima o dešavanjima u Ukrajini i slikama razaranja.

The Guardian je na naslovnu stranicu stavio fotografiju žene iz Ukrajine s krvavom glavom u zavoju uz naslov “Putin napada”. Fotografija za koju Guardian govori da će postati ikonska fotografija konflikta osvanula je i na naslovnim stranicama drugih dnevnih novina.

Engleski The Mirror je objavio sličnu fotografiju iste žene sa naslovom “Njena krv ... njegove ruke”, referišući se na ruskog predsjednika Putina, kao i The Sun sa naslovom “Njena krv na njegovim rukama”.

Image

Njemački tabloid Bild također je objavio fotografiju iste žene sa naslovom ''Putinova krv”, a ista žena se nalazi i na naslovnoj stranici engleske dnevne novine Express sa naslovom “Crtanje novih granica Evrope u krvi”.

Image

Daily Mail na naslovnoj stranici izvještava da će “Putin zauzeti glavni grad za nekoliko dana”, a pored naslova nalazi se i fotografija majke i njenog djeteta dok autobusom pokušavaju pobjeći iz Kijeva.

Image

Telegraph ide s naslovom “Novi hladni rat dok Putin napada”, a u naslovu Financial Timesa piše “Putinove snage jurišaju na Ukrajinu”.

Engleski Metro ima naslov “Rat u Europi”, a njemačke dnevne novine Süddeutsche Zeitung: “Krieg in Europa”.

Na naslovnoj stranici Francuskog lista Libération preko fotografije velike eksplozije negdje u Ukrajini stoji riječi “L’impensable”, “Nezamislivo” . U Španjolskoj, na naslovnoj stranici El Paisa piše “Putin lanza un ataque masivo contra Ucrania”, ili “Putin pokreće masivan napad na Ukrajinu”.

 

Image

Američki listovi su uspjeli izvijestiti o napadu u izdanjima od četvrtka, a naslov New York Timesa glasi “Rusija napada dok Putin upozorava svijet; Biden se zaklinje da će ga smatrati odgovornim”.

I u bh. dnevnim novinama na naslovnim stranicama su vijesti o napadu Rusije na Ukrajinu. Na naslovnoj stranici Oslobođenja stoji ''Putin razara Ukrajinu'', a Dnevnog avaza “Rusi preuzeli i nuklearku, agresija na Ukrajinu uznemirila svijet”. Na naslovnoj stranici Nezavisnih novina pak stoji drugačija interpretacija događaja “Krvavi sukob Rusije i Ukranije”, što govori o različitim ideološkim pozadinama bh. medija.