Novi fizički napad na novinara Mirzu Derviševića iz Brčkog

Nakon pet mjeseci novi fizički napad na novinara Mirzu Derviševića iz Brčkog

Novi fizički napad na novinara Mirzu Derviševića iz Brčkog

Novinar tvrdi da je tokom napada dobio prijetnje smrću zbog svojih tekstova.

foto: Mirza Dervišević / Privatna arhiva

Pet mjeseci nakon napada hladnim oružjem na novinara i urednika portala Times.ba Mirzu Derviševića, uslijedio je novi fizički napad. Derviševiću je, kako navodi, 12. januara 2024., u restoranu u centru Brčkog, prišao muškarac i snažno ga udario u predjelu glave, a udarce je dobio i u predjelu arkade i oka. Dervišević je za Media.ba naveo da je tokom fizičkog napada od iste osobe dobio i prijetnje smrću. “Još jednom napiši bilo kakav tekst, ubit ću te sljedeći put, ubit ću te‘”, ispričao je Dervišević.

Dervišević je rekao da je ubrzo nakon napada stigla policija Brčko distrikta BiH te uradila uviđaj, a nekoliko sati nakon toga, lišili su slobode B. R. koji je, kako navodi Dervišević, zadržan 24 sata, ali mu nije poznato da li mu je Tužilaštvo prudužilo pritvor.

Dervišević kaže da je ranije tog dana kada se desio napad objavio tekst koji se odnosio na firmu “Tim invest” i aferu koju je otkrio, a koja uključuje gradnju objekta koji firma “Tim invest”, kako tvrdi, gradi nelegalno. Inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH je, kako je dodao Dervišević, na osnovu tekstova koje su pisali na portalu Times.ba, zatvorila gradilište do daljnjeg i zaustavila gradnju. 

Iz Tužilaštva Brčko Distrikta su u saopštenju za medije koji su poslali danas naveli da u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH intenzivno postupaju na rješavanju slučaja napada na novinara Mirzu Derviševića. Navode da je B. R. uhapšen i priveden zbog sumnje da je prema oštećenom počinio krivična djela teške tjelesne povrede, u pokušaju, i ugrožavanja sigurnosti, te da organi krivičnog gonjenja hitno preduzimaju radnje dokazivanja njegove krivične odgovornosti i neodložnog procesuiranja.

Navode i da je osumnjičeni za ovaj napad zadržan u maksimalnom trajanju, najprije 24 sata od strane policije, a zatim i dodatnih 24 sata od strane tužilaštva. Dodaju da su izvršene potrebna kriminalističko-tehnička obrada i druge radnje važne za daljnji tok istrage i procesuiranje osumnjičenog, te da se donošenje tužilačke odluke u ovom predmetu očekuje u vrlo kratkom roku. Tužilaštvo Brčko distrikta nije navelo puno ime i prezime privedene osobe, a u saopštenju su naglasili i princip presumpcije nevinosti, da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Tužilaštvo Brčko distrikta je navelo i da intenzivno postupaju i na rješavanju slučaja napada na istog novinara, koji se desio 19. augusta 2023. godine.

“U ovom slučaju, trojica osumnjičenih izloženi su kaznenom progonu zbog sumnje da su prema Derviševiću počinili krivično djelo lake tjelesne povrede. Brojne potrebne radnje dokazivanja u ovom predmetu, nužne za donošenje zakonite i pravilne i tužilačke odluke, provode se bez bilo kakvog odlaganja”, navode iz Tužilaštva.

Mirza Dervišević za Media.ba kaže da je Policija Brčko distrikta u prvom napadu na njega uradila dobro svoj posao, prikupila dokaze i rasvijetlila slučaj, ali da isto nije učinilo Tužilaštvo Brčko distrikta. Zbog toga traži da se smijeni javni tužilac Zekerija Mujkanović jer, kako je rekao, nije riješio taj predmet.

“Oni nisu ni prethodni predmet fizičkog napada na mene hladnim oružjem riješili a poznati su im napadači. Uz toliko dokaza video snimaka, prikupljenih dokaza odjeće i patika.. ”, navodi Dervišević. On je tada prilikom davanja izjave u policiji Brčko distrikta BiH predao imena deset osoba za koje smatra da su nalogodavci napada.

Dervišević smatra da Brčko distrikt BiH više nije grad gdje se možete osjećati sigurno osim ako nije policija u blizini, koja, prema njegovim riječima, zaista radi svoj posao. 

Gradonačelnik Brčkog Zijah Nišić je u subotu na svom profilu na Facebooku oštro osudio napad na Mirzu Derviševića. 

“Podržavam i ohrabrujem rad policije i tužilaštva u Brčkom na prevenciji, suzbijanju i sankcioniranju nasilja, brzom i efikasnom otkrivanju aktera i motiva napada na Mirzu Derviševića”, napisao je Nišić. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.