Novinari napadnuti u Prištini i Nišu, intervenisala policija

Novinari napadnuti u Prištini i Nišu, intervenisala policija

Novinari napadnuti u Prištini i Nišu, intervenisala policija

Novinaru Nikoli Krstiću na Twitteru su poručili da mu je mjesto u “plastičnoj crnoj vreći”.
 
foto: Pixabay
 
Nekoliko odvojenih napada na novinare u Prištini i Nišu se desilo u samo jednom danu i to dok su izvještavali o događajima u tim gradovima, a iz mreže SafeJounalists poručuju da takvi incidenti dodatno povećavaju nesigurnost novinara dok obavljaju svakodnevni posao u Srbiji i na Kosovu.
 
Medijski radnici koji su napadnuti 21. februara 2022. godine su novinar Liridon Llozani i kamerman Diamant Maxharraja iz RTV Dukađini. Također, istog dana, napad je bio i na dopisnika N1 televizije iz Niša Milana Stojanovića, a prijetnje je dobio i urednik magazina “Karakter” iz Srbije Nikola Krstić.
 
Kako javlja Udruženje BH novinari, ekipa RTV Dukađini fizički je napadnuta dok je izvještavala u naselju Pejton u Prištini radi prijavljivanja prihoda u Poreskoj upravi Kosova. Vlasnik jednog od lokala u kojem je ekipa snimala prvo je pokušao da ih spriječi u obavljanju posla, a zatim je fizički napao snimatelja Maxharajja. Ekipa je odmah pozvala policiju koja je uhapsila počinioca. U policijskoj stanici iskaz su povodom incidenta dali i novinar i snimatelj.
 
Dopisniku N1 iz Niša Milanu Stojanoviću prijetili su radnici JP “Naisus” dok je snimao radove na raskopavanju ulice, odakle je tokom vikenda tekla voda. Oni su tada počeli da mu prijete vičući da ne snima. Iako im je Stojanović rekao da je novinar i da snima radove, radnici su mu grupno prišli, unosili mu se u lice i nasrtali na njega, pokušavajući da ga otjeraju sa zadatka. Tada je novinar pozvao policiju koja je problem riješila tako što su obezbjeđivali novinarsku ekipu dok nisu završili posao kako bi spriječili dodatni napad.
 
Urednik lista “Karakter” Nikola Krstić dobio je tokom jučerašnjeg dana nekoliko teških prijetnji od iste osobe sa otvorenog naloga na društvenoj mreži Twitter. Novinaru su izrečene brutalne prijetnje i uvrede u kojima se na više načina navodi na koji način će se osoba obračunati sa novinarom Krstićem i “njegovim istomišljenicima”, posebno ističući da mu je mjesto u “plastičnoj crnoj vreći”. U prijetnjama se navode jezivi načini na koje treba povrijediti novinara. U isto vrijeme novinar se poziva da se javi i uzvrati komunikaciju, i to se čini kroz nekoliko komentara u nizu koji se vezuju za pisanje Nikole Krstića i raspravu o genocidu u Srebrenici.
 
„Fizičko nasilje prema medijskim radnicima je neprihvatljivo i vlast to mora javno osuditi, a pravosudne insitucije to moraju odmah kazniti”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor mreže SafeJournalists. 
 
„Samo brza reakcija policije, a zatim i javnog tužioca u slučajevima u kojima su narušena prava novinara, zaštitit će slobodu izražavanja i spriječiti buduće napade na medijske radnike”, dodao je Sekulovski.
 
Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) su podnijeli krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal u vezi sa prijetnjama koje je primio Krstić. 
 
„Ovim putem pozivamo predstavnike vlasti da osude sve napade i prijetnje novinarima koje su se dogodile samo u jednom danu, a nadležne institucije da preduzmu sve mjere koje su im na raspolaganju da osiguraju bezbjednost novinara”, saopćili su iz SafeJournalists.
 
Dodali su kako će o incidentima biti obaviještene sve relevantne nacionalne i međunarodne strane te naglašavaju kako je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
 
Takođe, iz SafeJournalists podsjećaju kako je nedavno međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o EU još jednom upozorila da država Srbija, kao demokratska država i država koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji, ima obavezu da obezbijedi slobodan protok informacija time što će osigurati novinarima da bezbjedno i neometano izvještavaju o društvenim dešavanjima, i da obezbijedi podsticajno okruženje za uživanje slobode izražavanja.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.