Novinarka u Indiji umrla pod sumnjivim okolnostima

Indija: Novinarka umrla pod sumnjivim okolnostima

Novinarka u Indiji umrla pod sumnjivim okolnostima

Indijska novinarka Pooja Tiwari izgubila je život nakon pada sa petog sprata pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.
 
Foto: Twitter/IFJ
 
Smrt novinarke Pooje Tiwari prvobitno je okarakterisana kao samoubistvo, ali zbog medijskih izvještaja koji su proizveli sumnju u vezi s tim događajem, indijska policija je morala istražiti slučaj.
 
Novinarka lokalnog portala DNA živjela je sama u stanu, a na dan smrti njen partner, policijski inspektor Amit Kumar, koji je kasnije uhapšen i suspendovan, i prijatelj Amreen Khan, bili su sa njom u stanu. 
 
Tiwari je za svoj medij pisala o doktorima koji su bili povezani s ilegalnim abortusima, a zatim je uslijedila policijska tužba za ucjenu protiv Tiwari koju su podnijeli doktori, nakon čega je novinarka suspendovana sa posla. 
 
Iz Udruženja novinara u Delhiju izjavili su kako slučaj ilustruje ekstremnu ranjivost novinara koji su često prepušteni sami sebi kada se, opravdano ili neopravdano, pokrenu slučajevi protiv njih zbog profesionalnog rada. Zbog toga su iz tog udruženja kritikovali medijsku kuću koja je suspendovala Tiwari i ostavili je da se sama bori sa tužbom zbog priče koju je uradila.
 
Istragu "smrti novinarke pod sumnjivim okolnostima" zahtijeva i Međunarodna federacija novinara.
 
"IFJ je šokiran smrću novinarke Pooje Tiwari pod sumnjivim okolnostima. Ovaj slučaj naglašava pritisak s kojim se susreću mnogi novinari i medijski uposlenici dok obavljaju svoj posao. Pozivamo uposlenike i udruženja da urade više kako bi podržali medijsku zajednicu. IFJ zahtijeva od indijske vlade da osigura korektnu i brzu istragu slučaja kako bi osigurali pravdu za novinarku", izjavio je generalni skeretar IFJ-a, Anthony Bellanger.
 
Izvor: IFJ, India.com