Novinarke koje pišu o tehnologiji često trpe online zlostavljanje

Novinarke koje pišu o tehnologiji i dalje trpe online zlostavljanje

Novinarke koje pišu o tehnologiji često trpe online zlostavljanje

Prema novom istraživanju autorice Catherine Adams, koje je obavljeno na Univerzitetu Nottingham Trent u Velikoj Britaniji, novinarke koje pišu o tehnologiji suočene su s online nasiljem – neke do te mjere da su morale promijeniti svoju karijeru.

Foto: Pixabay

U istraživanju je učestvovalo ukupno 100 žena, a rezultati ukazuju na to da je jedna od pet novinarki skrivala svoj spol kako bi izbjegla seksualno uznemiravanje, dok ik je oko 40 posto promijenilo radnu praksu iz straha, napisala je istraživačica u članku o studiji, prenosi Guardian.

Istraživanje je pokazalo da jedna trećina ispitanih novinarki smatra kako je zlostavljanje postalo intenzivnije tokom posljednje godine. „Ne radi se o situaciji u kojoj možemo reći: Jednostavno nemoj čitati komentare. Ovo je ciljano uznemiravanje – često ispoljeno nasilnim putem“, kaže Brianna Wu, programerka videoigara.

Istraživanje o online zlostavljanju novinarki

100 ispitanica opisalo je mnoštvo "face to face" incidenata, od seksističkih, koji se odvijaju u redakciji, pa do praćenja i uhođenja. Četiri od deset žena reklo je kako je strah od napada utjecao na rad i promijenio njihovo pisanje, objašnjava Adams.

Ipak, postoje načini da se promijeni trenutni status quo, iako taj zadatak nije jednostavan, smatra Brianna Wu. Upravo zbog toga, ona savjetuje sve žene koje razmišljaju da budu dio tehnološke industrije, ili da pišu o njoj, da budu svjesne da je pred njima težak zadatak, ali i da postoji nada da će se stvari promijeniti u budućnosti. „Ulozi ne mogu biti veći, ali je jedino pitanje koje imamo da li će muškarci graditi budućnost, ili će i žene biti uključene u taj proces.“

Izvori: The Guardian, Huffington Post