Novinarskoj ekipi iz Zrenjanina nakon hapšenja još uvijek nije vraćena oprema

Novinaru i kamermanu zrenjaninske televizije KTV nakon hapšenja nije vraćena oprema

Novinarskoj ekipi iz Zrenjanina nakon hapšenja još uvijek nije vraćena oprema

Ekipa KTV-a uhapšena je zbog neizvršavanja potrebne dezinfekcije pri ulasku u zgradu zrenjaninske Gradske uprave.

Foto: Printscreen/KTV

Novinaru Danijelu Radiću i kamermanu Robertu Bajtaiu s televizije KTV-a iz Zrenjanina nakon hapšenja i puštanja na slobodu nije vraćena oduzeta oprema. Članovi ekipe KTV-a prošlog vikenda su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima, odnosno da nisu izvršili dezinfekciju prije ulaska u zgradu Gradske uprave u Zrenjaninu, koja je zbog širenja koronavirusa COVID-19 obavezna. Narednog dana, pod pritiskom medija i javnosti, pušteni su da se brane u redovnom postupku.

“Mislim da je tu na delu kršenje propisa jer nisu kamera i telefon optuženi da su kršili propise o dezinfekciji, već ljudi. Nama oprema treba da bi radili. Ovim nam se direktno ugrožava pravo na rad”, rekao je Danijel Radić sa KTV televizije. Radić je dodao da je ročište otkazano zbog toga što se gradonačelnik i druge osobe koje trebaju dati izjave o događaju zbog korona virusa nalaze u izolaciji.

Vlasnica KTV televizije i majka uhapšenog novinara Danica Radić je za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekla da je ekipa KTV-a uhapšena pod lažnom optužbom da nisu izvršili potrebnu dezinfekcijom kada su ulazili u zgradu Gradske uprave u Zrenjaninu i da je ekipa bila na novinarskom zadatku kako bi dobila izjave od zamjenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca zbog raspisanog javnog nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Radić je dodala da je ekipa KTV-a je izbačena iz zgrade Gradske uprave, iako su nosili zaštitnu masku i rukavice.

“Posle dva sata desetak policajaca nam je opkolilo kuću. Došli su bez sudskog naloga i tražili mog sina. Ucenjivali su nas da će nam, ukoliko se ne pojavi, pretresti kuću", rekla je Radić i navela da je ovaj slučaj zloupotreba vanrednog stanja zbog istinitog i pravovremenog informisanja. Ekipa KTV-a puštena je dan nakon hapšenja.

Zbog hapšenja novinara i kamermana KTV-a, reagovala su novinarska udruženja, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije, koja su od zrenjaninskog tužilaštva tražila da odustane od daljeg krivičnog postupka i povuče krivičnu prijavu protiv ekipe KTV-a.

Reporteri bez granica su na Twitteru napisali da bi vlasti u vrijeme koronavirusa trebale da “podržavaju rad novinara, a ne da ih maltretiraju”.

Izvori: UNS, Cenzolovka, KTV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.